Ban wil snel einde aan sterfte door malaria

Na 2010 hoeft het wat Ban Ki-moon betreft nooit meer Wereldmalariadag te zijn. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties sprak gisteren, op de eerste Wereldmalariadag, het voornemen uit om ervoor te zorgen dat na die tijd niemand meer aan de ziekte hoeft dood te gaan.

„Er sterven nog altijd ruim een miljoen mensen per jaar aan malaria. Dat is onacceptabel, te meer omdat malaria te voorkomen en te behandelen is”, zei hij. Geïmpregneerde klamboes voor 500 miljoen mensen (250 miljoen stuks), vooral in Afrika bezuiden de Sahara, moeten het belangrijkste verschil maken. Slechts 2 procent van de Afrikaanse kinderen slaapt onder een geïmpregneerd muskietennet, ruim 90 procent van de sterfgevallen vindt in die regio plaats. Verder moeten gezondheidscentra beschikken over de juiste methoden voor diagnose en behandeling en onderzoek naar de ziekte worden bevorderd.

Volgens het Roll Back Malaria Partnership is er nu geld voor 100 miljoen klamboes, en moet de 1.500 miljoen dollar voor de overige 150 miljoen netten nog gevonden worden.

Ban erkent dat zijn plan ambitieus is. „We hebben de middelen en de kennis”, zei hij. „Maar er zijn minder dan duizend dagen te gaan tot het einde van 2010.” (AP)