Abstract borrelende geluiden van het Poldermodel

cd minimal Polder: Poldermodel ****
cd minimal Polder: Poldermodel ****

cd minimal

Polder: Poldermodel ****

Het was een kwestie van tijd eer die groepsnaam en albumtitel eens benut zouden worden. Het gaat niet eens om hiphop, maar om minimal: het geluid dat de afgelopen jaren de dansvloeren beheerste en inmiddels zachtjes onderweg lijkt te zijn naar de uitgang. Dat belet Amsterdammers David Lanting en David Labeij niet om een zelfverzekerd klinkende kijk op het genre af te leveren. De acht nummers op deze cd zijn, anders dan op de dubbele vinylversie, aan elkaar gemixt alsof het een dj-set betrof. Dat levert ook bij gebruik thuis een aangenaam gevoel van continuïteit op, waarbij intensiteit en tempo subtiel opgevoerd worden. Aan de oppervlakte krijg je dan een beetje eentonige luisterervaring, maar hee, daarvoor heet deze stijl dan ook minimal. Melodieën zijn dus zeldzaam, maar de kickdrumpatronen, baslijnen en abstract borrelende en knisperende geluiden vloeien samen tot meesterstukken van detaillering en spanningsopbouw. Het openingsnummer 11th Floor is overigens een ode aan de Amsterdamse Club 11, die binnenkort noodgedwongen de poorten sluit.