Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Human interest

6 Dansen Stalker viert 25-jarig bestaan

Verwacht een ietwat obscuur hol.
Verwacht een ietwat obscuur hol.

Club Stalker

Dit hele weekend viert Stalker de 25ste verjaardag. Gratis entree voor alle 25-jarigen tot 00.00 uur. Kromme Elleboogsteeg 12, Haarlem. www.clubstalker.nl

In het reisgidsje Dwalen door Haarlem staat het al: de Stalker is langer open dan goed voor je is. Een veelgehoorde opmerking aan het begin van de uitgaansavond in het Haarlemse is dan ook ‘ik ga vanavond echt níét naar de Stalker!’. Meestal vastberaden uitgesproken door mensen die er een paar uur en wat glazen alcohol later alsnog terechtkomen.

Wie de avond eindigt in de enige echte club van Haarlem (en tevens de oudste, nog bestaande danceclub van Nederland), ligt hoogstwaarschijnlijk niet nuchter en zeker niet op tijd in bed. Al was het alleen maar omdat de Stalker pas na elven opengaat. Een avond die eindigt in de Stalker is meestal een memorabele. Ook omdat uiteindelijk iedereen – jong/oud, hip/niet hip – er belandt.

Wie nooit in de Haarlemse club is geweest en besluit dat het 25-jarig bestaan deze maand een goede gelegenheid is om de Stalker-ervaring eens te ondergaan, verwacht een donker, ietwat obscuur hol. Iets dat de ingang in het steegje, de geheel conform de ongeschreven clubwetten brede uitsmijter en de opgestelde dranghekjes lijken te bevestigen. Eenmaal voorbij de ingang blijkt de Stalker een redelijk strak vormgegeven club. De opzet is basic. De gelijkvloerse benedenverdieping is één grote, donkere dansvloer waar de door verschillende dance-dj’s uit de speakers gepompte bas standaard op niveau ‘voelbaar’ staat. De bovenverdieping is, met banken tegen de muur en relaxtere muziek (Toontje Lager komt voorbij), duidelijk om te chillen. Dat maakt dat je in de Stalker, waar al sinds jaar en dag dancemuziek centraal staat (Tiësto draaide er in zijn beginjaren veel), ook als niet-houseliefhebber prima een dansje kunt doen. Zeker als de avond nog te jong is om af te sluiten.