Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Wat gaaf, mijn brein valt uit

Neuroanatoom Jill Bolte Taylor kreeg ruim tien jaar geleden een hersenbloeding. Na een hersenoperatie slaagde ze erin haar verloren taalvermogen in acht jaar tijd weer op te bouwen.

Neuroanatoom Jill Bolte Taylor met in haar handen hersens en ruggenmerg.
Neuroanatoom Jill Bolte Taylor met in haar handen hersens en ruggenmerg.

Toen Jill Bolte Taylor op 10 december 1996 opstond, voelde ze zich niet goed. Ze had een stekende hoofdpijn links achter haar oog. Ze wist niets beters te doen dan aan de dag te beginnen: lichaamsoefeningen, douchen.

Maar haar bewustzijn was veranderd. Ze nam zichzelf waar als een buitenstaander, wist niet meer waar haar lichaam begon of ophield en hoorde haar hersenen moeizaam commando’s geven aan haar spieren. En toen viel opeens haar linker hersenhelft volledig uit.

Jill Bolte Taylor had een hersenbloeding. Terwijl dat gebeurde, vergat ze haar beroep niet: ze is neuroanatoom. En ze had veel geluk. Ze kon het uitvallen van haar eigen brein bewust volgen, ze wist hulp in te roepen, overleefde een hersenoperatie waarbij een bloedprop ter grootte van een pingpongbal werd verwijderd en slaagde erin in acht jaar tijd haar taalvermogens van de grond af weer op te bouwen.

Een lezing die ze hierover in februari hield staat als video op internet. „Ik realiseerde me dat ik een hersenbloeding had en ik dacht: wat is dit gaaf! Hoeveel hersenonderzoekers krijgen de kans hun eigen brein zo te bestuderen?”

Het is moeilijk voor te stellen dat Bolte Taylors spreekvaardigheid ooit beter is geweest.

Ze schetst haar gemoedstoestand toen het linkerdeel van de hersenen op non-actief stond – het deel dat zich met verleden en toekomst bezighoudt, met logica en verplichtingen. „Ik stond versteld van de grootsheid van de energie om me heen. Ik voelde me uitgestrekt, en één met alle energie, en het was prachtig. Mijn baan en alle spanningen eromheen waren weg. Ik voelde me licht en vredig.”

De rechter hersenhelft doet immers vooral in het hier en nu, en in beelden.

„En opeens kwam m’n linker hersenhelft weer in actie en zei: Hé, we hebben een probleem, opletten! We moeten wel hulp zoeken.”

Dat blijkt niet mee te vallen. Ze wil haar kantoor bellen maar herinnert zich het nummer niet. Ze herkent haar eigen visitekaartje niet meer, vindt het uiteindelijk toch en probeert het nummer te draaien...

Maar keer op keer valt haar linker hemisfeer uit en is ze overgeleverd aan een overweldigend hier en nu. Als ze dan weer bij zinnen komt, weet ze niet meer welk deel van het nummer ze al heeft gekozen. De collega die ze uiteindelijk aan de telefoon krijgt verstaat niets van haar gebrabbel, en zij trouwens ook niet van het zijne. Zowel haar spraak als het vermogen om taal te begrijpen zijn weg. Maar dat ze hulp nodig heeft is snapt de collega zo ook wel.

De benauwde minuten zonder linker hersenhelft zijn Bolte Taylor wonderlijk goed bevallen. De ervaring heeft haar blijvend veranderd. Hevig geëmotioneerd vertelt ze hierover, stem verstikt, de handen geheven als een profeet en het gezicht smartelijk vertrokken. Alle vrolijke zelfspot is opeens weg.

„Mijn geest zweefde vrij en gleed als een walvis door een zee van stille euforie. Ik had het Nirvana gevonden. En als ik het kon vinden, kon iedereen het. Ik zag een wereld voor me vol prachtige, vredige, liefhebbende mensen, die wisten dat ze te allen tijde naar deze wereld konden komen en dat ze ervoor konden kiezen hun rechter hersenhelft binnen te stappen om vrede te vinden. En ik realiseerde me wat een geschenk deze ervaring zou kunnen zijn. En dat motiveerde me om te herstellen.”

Of is het toch een restant hersenletsel? „Wij zijn the life force power of the universe. Hier en nu kan ik in het bewustzijn van mijn rechter hersenhelft stappen waar ik the life force power of the universe ben, één met alles wat is. Ik geloof dat hoe vaker we kiezen voor onze rechter hersenhelft, hoe meer vrede we de wereld brengen.”

Alleen telefoonnummers kiezen wordt wat moeilijker.

Het boek van Jill Bolte Taylor over haar ervaringen, My Stroke of Insight, is verschenen bij Lulu.com. Het kost € 16,09 als boek en € 8,04 als download.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Brein

In het artikel Wat gaaf, mijn brein valt uit (24 april, pagina 22) ontbreekt de website waarin Jill Bolte Taylor verslag doet van haar ervaring. Het gaat om http://www.ted.com/speakers/view/id/203.