Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Film

Stelen leidt tot spijt en erger

La Maison Regie: Manuel Poirier. Met: Sergi Lopez, Bérénice Béjo, Barbara Schulz, Bruno Salomone. ****- Scene uit de film 'La Maison' (2008) Benelux Film Distributors
La Maison Regie: Manuel Poirier. Met: Sergi Lopez, Bérénice Béjo, Barbara Schulz, Bruno Salomone. ****- Scene uit de film 'La Maison' (2008) Benelux Film Distributors Benelux Film Distributors

La Maison

Regie: Manuel Poirier. Met: Sergi Lopez, Bérénice Béjo, Barbara Schulz, Bruno Salomone. ****

Malo, die op het punt van scheiden staat, ontdekt ver van Parijs een prachtig gelegen, leegstaand huis dat te koop staat. Hoewel het hek gesloten is, drijft nieuwsgierigheid hem naar binnen. In een verhuisdoos vindt hij een door een kind geschreven brief aan haar vader. Hij steekt de brief in zijn zak. Terug in Parijs voelt hij zich schuldig: hij heeft zomaar een kostbaar souvenir van iemand meegenomen. Hij besluit de brief bij de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen. Vervolgens wordt hij mee-gesleurd in een avontuur waarin de veiling van het huis, zijn gevoelens voor de – inmiddels volwassen – brievenschrijfster Cloé, zijn kinderen en zijn vrouw samenkomen.

Regisseur Manuel Poirier, die al veel werkte met prachtacteur Sergi Lopez, bewandelt in La maison een slap koord. Even dreigt de film een portret te worden van een man in een midlifecrisis die valt voor een jong meisje en via haar zijn levenslust weer ontdekt, maar Poirier maakt van La maison gelukkig een complexere film die langzaam onder de huid kruipt en vragen stelt. Hoe zinvol is het vasthouden aan nostalgie naar de kindertijd? En is dat gevoel altijd verbonden aan concrete objecten?