Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Kort niet naar EK turnen op gezag bestuur

Henk Kort, topsportmanager van de turnbond (KNGU), treedt over twee weken bij de EK (mannen) in Lausanne niet op als delegatieleider. Dat gebeurt op gezag van het bondsbestuur, waarmee Kort in conflict is gekomen. Hij wordt in Lausanne vervangen door Wil Uylenbroek, bestuurslid en voorzitter van de commissie topsport.

Volgens Kort vindt het bestuur dat hij te veel aan gezag heeft ingeboet om bij de EK goed te kunnen functioneren als delegatieleider.

De topsportmanager vertelt dat er voor de EK vrouwen, begin deze maand in Clermont-Ferrand, een stevig gesprek is gevoerd tussen hem, de technische en medische staf en het bestuur over de vele spanningen binnen het topturnen. Kort vond dat het bestuur de schuld te veel in zijn schoenen en in die van de coaches schoof en zelf te weinig verantwoording voor de conflicten nam. Kort: „Uit die houding trok het bestuur de conclusie dat ik te weinig boven de partijen sta om goed te kunnen functioneren als delegatieleider.”

Volgens Uylenbroek hebben de sporters zo weinig vertrouwen in Kort, dat het verstandig is hem „even van afstand te laten toekijken.” Dat is een tijdelijke maatregel, zegt Uylenbroek. „Kort is geen enkele bevoegdheid ontnomen.”

Kort, die al vijf maanden weet dat zijn contract na dit jaar niet wordt verlengd, heeft sinds zijn aanstelling in 2005 veel problemen gehad. Er was de ‘cocaïnezaak’ rond Yuri van Gelder, diens breuk met trainer Remi Lens, het vertrek van Loes Linders naar België, de poging van Jeffrey Wammes om de plaats van Epke Zonderland voor de Spelen in te nemen, het voortijdig vertrek van Lichelle Wong bij de WK in Stuttgart en recentelijk de botsing met Verona van de Leur, die niets meer met hem te maken wil hebben.

Bij de EK mannen in Lausanne zou de spanning tussen Kort en Gerard Speerstra, de trainer van Epke Zonderland, kunnen oplaaien. Beiden zijn gebrouilleerd sinds de topsportmanager Speerstra de functie van technisch adviseur heeft ontnomen. Die taak droeg hij over aan Bram van Bokhoven, de trainer van Wammes en Van Gelder. Onlangs haalde Kort zich opnieuw de woede van Speerstra op de hals door Epke Zonderland te passeren voor de EK, waarmee hem een kans is ontnomen vormbehoud voor ‘Peking’ te tonen.