Holle economische beloften op komst

Hillary Clinton heeft dinsdag met een verschil van 10 procent de Democratische voorverkiezingen in Pennsylvania gewonnen, een marge die groot genoeg is om haar in staat te stellen de race vol te houden, maar lang niet groot genoeg om haar rivaal Barack Obama te verslaan. Deze aanhoudende strijd – Clinton en Obama kunnen het helemaal uitvechten tot de Democratische conventie eind augustus, waar over de presidentsnominatie zal worden beslist – is waarschijnlijk in het voordeel van de Republikeinen, maar niet van de Amerikaanse economie. Naarmate het gevecht om weifelende gedelegeerden in hardheid toeneemt, zullen de in economisch opzicht contraproductieve beloften steeds extravaganter worden.

Beide kandidaten hebben de ander ervan beticht te weinig geld uit te trekken voor de volksgezondheid. Ze hebben allebei reddingsoperaties voor de huizenmarkt voorgesteld, die de schatkist meer dan 30 miljard dollar (19 miljard euro) zouden kosten en de broodnodige sanering in de weg zouden staan. Daardoor zou de markt kwetsbaar blijven voor een vertrouwensondermijnende tweede inzinking. Qua felheid hebben de kandidaten tegen elkaar opgeboden in hun afwijzing van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) en de voorgestelde vrijhandelsovereenkomst met Colombia – allebei gezonde economische ideeën.

Waarschijnlijk wordt het allemaal nog erger. Het Democratische electoraat bij de voorverkiezingen in de resterende staten, met name Indiana, is economisch gezien onevenredig hard getroffen door de globalisering en neigt naar populisme. Naar verwachting zullen beide kandidaten steeds meer holle economische beloften doen. En als zelfs deze voorverkiezingen geen beslissing opleveren, zullen de zogenoemde ‘supergedelegeerden’ (niet gekozen partijbonzen) de doorslag geven. In dat geval mag verwacht worden dat beloften over stemmenlokkende staatssubsidies hand over hand zullen toenemen. Uiteraard zullen het grotendeels loze beloften blijken, maar een deel zal niettemin moeten worden gehonoreerd.

Pas na de nominatie zal de Democratische presidentskandidaat naar het centrum opschuiven om het tegen McCain op te nemen. Hoe eerder dat gebeurt, des te beter.

Martin Hutchinson

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com