Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

Gratis imago-advies plus een opbouwende peptalk

Ella Vogelaar is een van mijn lievelingspolitici, samen met mensen als Alexander Pechtold en Tofik Dibi. Sinds een paar dagen moet iedereen Ella hebben, omdat 1. het haar niet snel genoeg lukt om de achterstandswijken te veranderen in oergezellige wijken met ronddansende Benettonmensjes, 2. omdat ze een dure spindoctor ingehuurd schijnt te hebben om haar imago op te vijzelen, en 3. omdat iedereen ineens vindt dat ze ‘niet lekker uit haar woorden komt’.

Vooral dat laatste argument deed me denken aan de middelbare school; daar kon iemand van de ene dag op de andere persona non grata worden omdat er een roddel ging ‘dat hij altijd naar saucijzenbroodjes stonk’ of ‘dat hij iets aardigs had gezegd tegen de leraar Frans’ of dat hij ‘doeg’ zei in plaats van ‘doei’.

Ik heb Ella Vogelaar drie keer meegemaakt, toen ik achter haar aansjokte voor deze column. Een keer ging ze in mijn achterstandswijk koffie drinken met bewoners, waarbij ze iedereen begroette met een welgemeend en schril ‘Hallow, ik ben Ella Vogelaar’. Een keer was ik met haar bij de imamopleiding, waar ze een hele middag eerbiedig naar mini-imams luisterde die de hele koran aan het navertellen waren. En ik was ook bij een toespraak van Ella over de Prachtwijken, die redelijk slaapverwekkend was, maar net zo slaapverwekkend als elke toespraak van elke politicus over zijn stomvervelende portefeuille.

Ik mag Ella wel, en daarom geef ik haar nu gratis imago-advies plus een opbouwende peptalk.

Ella, laat je niet kisten. Iedereen weet heus wel dat je niet in één jaar van achterstandswijken Prachtwijken kunt maken, of zelfs Bestwelleukwijken. Dat is godsonmogelijk. Met je imago is niets mis. Natuurlijk, je lijkt op zo’n moeder die meehelpt in de bibliotheek op school, en je draagt vaak leverkleurige, gehaakte kleding en degelijke stappertjes, maar dat schept vertrouwen. Je hoeft geen Femke Halsema-jurkje aan. Dat pas niet bij je.

Oké, je bent van de oude stempel, de stempel die de hele tijd in ‘de wijken’ wil koffiedrinken met allochtone mensen. Daar is ook niks mis mee. Het is retro, het is oude politiek, het is niet ver-Wilderst, en het is dus cool.

Ella, ik zeg sinds ik jou heb gezien nog steeds heel vaak ‘Hallow, ik ben Ella Vogelaar’, en ik ken nog wat mensen die dat graag roepen.

Jij hebt geen imagoprobleem. Jij bent een cultfiguur.

Lees alle eerdere columns van Aaf op nrcnext.nl/aaf