Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Defensie tevreden over persbeleid rond Uruzgan

Rotterdam, 24 april. Het ministerie van Defensie is tevreden met het systeem waarbij journalisten Uruzgan embedded bezoeken. De Nederlandse missie in Uruzgan staat in de schijnwerpers, zoals de bedoeling was toen Defensie het systeem twee jaar geleden invoerde. Dat constateert het onderzoeksbureau The Hague Center for Strategic Studies in het vandaag verschenen rapport Eyes Wide Shut?. De artikelen gaan volgens de onderzoekers wel vaak over de militaire operaties en het dagelijks leven van de militairen. De sociale en politieke situatie in Afghanistan komt nauwelijks aan bod. De journalisten zelf accepteren in het algemeen dat zij hun artikelen vooraf ter inzage moeten geven, zodat die kunnen worden gescreend op operationele details.