Waarom is niets zo strak als streepjestandpasta?

Hij heeft tubes tandpasta verwrongen en tegen de muur gesmeten. Hij heeft erop gestampt en ze in één keer leeg gespoten. „Help, ik word gek!”, mailt Bas de Rue uit Leiden. Waarom komt streepjestandpasta altijd „superstrak gescheiden” uit de tube?

Het openknippen van een tube Aquafresh lost het raadsel niet op. Niks geen vakjes, tussenschotten of kanaaltjes. We zien nette banen rode, witte en blauwe tandpasta, die pas mengen bij het poetsen.

De kleuren blijven gescheiden, omdat ze een verschillende dichtheid hebben, zegt woordvoerder Mignon van der Westerlaken van Aquafreshproducent GlaxoSmithKline. Het is net als bij vlaflip; omdat vla en yoghurt in dichtheid verschillen, mengen ze niet in het glas.

„Onzin”, vindt Daniel Bonn, hoogleraar complexe vloeistoffen aan de Universiteit van Amsterdam. De reden waarom de kleuren niet mengen heeft alles te maken met de ‘elasticiteit’ van de pasta, volgens Bonn: „Tandpasta bestaat uit korreltjes in water. Wanneer je er genoeg korrels instopt, stroomt het niet meer. Denk aan een berg zand.”

Vloeibare stoffen, zoals koffie en melk, mengen gemakkelijk en zijn moeilijk uit elkaar te halen. Tandpasta neemt door de elasticiteit na verfrommeling van de tube weer haar oude vorm aan. Bonn: „Als je dergelijke materie goed wilt mengen, heb je een ingewikkelde broodmachine nodig, als een bakker.”

Aquafresh claimt streepjestandpasta op de Nederlandse markt te hebben geïntroduceerd. Het merk begon in 1975 met twee strepen, in de jaren tachtig volgde de gepatenteerde driekleur. Het Belgische merk Signal heeft zelfs vijf kleuren, telt Annelies van der Heyden van de consumentenservice van producent Unilever. De klassieke Signalpasta is wit met rood, maar er is ook wit met lichtblauw, groen, lichtroze en zelfs met gouden strepen (!)

Streepjestandpasta is „ragegevoelig” en verkoopt wel veel minder dan vroeger, vertelt eigenaar Wil van der Griend van de Witte Tanden Winkel in Rotterdam. „Mensen denken dat ze beter poetsen met streepjes, maar dat is pure nep.”

Sinds vorig najaar heeft Aquafresh ook iets nieuws: de eerste – effen blauwe – tandpasta in een spuitbus, die gaat schuimen als hij in aanraking komt met zuurstof. Woordvoerder Van der Westerlaken: „Het is net scheerschuim.”

Leonie van Nierop