Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Televisie Voorkeur

De natuurkundige en Nobelprijswinnaar Max Planck (1858 -1947) wordt door Jürgen Miermeister geportretteerd in de documentaire Max Planck: Umsturz mit Melancholie. Met veel interessante feiten over de persoon Max Planck en niet eerder vertoonde filmfragmenten. Fysicus en Bondskanselier Angela Merkel geeft er commentaar bij. ZDF, 1.05-1.50u. 23.04.1858 - 04.10.1947 Physiker D Nobelpreis 1918/19 am Schreibtisch, lesend - 1933
De natuurkundige en Nobelprijswinnaar Max Planck (1858 -1947) wordt door Jürgen Miermeister geportretteerd in de documentaire Max Planck: Umsturz mit Melancholie. Met veel interessante feiten over de persoon Max Planck en niet eerder vertoonde filmfragmenten. Fysicus en Bondskanselier Angela Merkel geeft er commentaar bij. ZDF, 1.05-1.50u. 23.04.1858 - 04.10.1947 Physiker D Nobelpreis 1918/19 am Schreibtisch, lesend - 1933 ullstein - ullstein bild

actualiteiten

Netwerk. De zogenoemde genetische borstkanker wordt veroorzaakt door het BRCA-gen. Vrouwen die dit gen hebben lopen grote kans op jonge leeftijd borstkanker, en later ook eierstokkanker, te krijgen. Met DNA-onderzoek is vast te stellen of iemand drager van het gen is. Via embryoselectie kunnen dragers voorkomen dat zij kinderen krijgen met dezelfde erfelijke belasting. Maar de vorige staatssecretaris Ros van Dorp heeft dit verboden omdat dragers nog een kleine kans hebben dat ze niet ziek worden. Ned.2, 20.25-20.45u.

Nova. Item over Hillary Clinton die in de uitslag van de voorverkiezingen in Pennsylvania nieuwe kansen ziet om door te gaan. Verder aandacht voor de hoorzitting in de Kamer over de Olympische Spelen en de mensenrechten in China, en voor de stagnerende aanpak van de prachtwijken. En de kwestie: is het ethisch verantwoord landbouwgrond te gebruiken voor biobrandstof? Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Matthijs van Nieuwkerk en tafeldame Candy Dulfer praten met schrijver en columnist Martin Bril over zijn passie voor Napoleon, en met Adriaan van Dis n.a.v. de verschijning van de dvd-box met 100 gesprekken uit het VPRO-programma Hier is… Adriaan van Dis (1983-1992). Ned.3, 19.30-20.15u.

Pauw en Witteman. Gary Kok en haar zoon Ruud Hansen komen vertellen over het boek Cokepunt dat ze samen geschreven hebben over coke gebruikende jongeren in Volendam. Verder o.a. Sanderijn Cels, deskundige op het gebied van politieke- en overheidscommunicatie, over de uitslag van de voorverkiezingen in Pennsylvania. Ned.1, 23.10-0.05u.

documentaire

Hitler & Mussolini – A brutal friendship. Documentaire van Hans von Brescius en Ullrich Kasten. De laatste jaren zijn duizenden onbekende filmrollen over Hitler en Mussolini tevoorschijn gekomen uit Duitse en Italiaanse archieven. Aan de hand daarvan wordt de complexe relatie tussen beide leiders geanalyseerd. België 2 (Canvas), 22,25-0.05u.

VPRO’s Import: The battle of the last milkbar. In het communistische Polen waren ‘milkbars’ staatsrestaurants waar je voor weinig geld een gezonde maaltijd kon eten. Na de val van het communisme zijn er van de 25.000 ‘milkbars’ nog 140 overgebleven. Danuta Juz ziet het als haar roeping om gezond en goedkoop eten te serveren. Als in 1989 de milkbars worden geprivatiseerd, neemt Danuta Juz Bar Bywalec in Wroclaw over. 16 jaar later is er ontzettend veel veranderd in Polen, maar in Bar Bywalec lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Danuta en haar assistent Dzidka maken geen winst en houden hun milkbar draaiend met overheidssubsidie. Een documentaire van E. Einhorn en T. Mornvik. Ned.2, 23.20-0.25u.

informatief

Kaaskoppen & Waterlanders. Vaderlandse geschiedenis aan de hand van personen en gebeurtenissen uit de Canon. Vandaag het oudste Nederlandse liefdesliedje en het verhaal van Anne Frank. Ned.2, 19.25-19.55u.

PREMtime. De politie moet een afspiegeling vormen van de samenleving en daarom is het nodig dat er meer allochtone agenten komen. Begin 2011 moeten zij 8,5 procent van het totaal uitmaken. Maar allochtone agenten houden het vaak snel voor gezien. Prem Radhakishun en Jalal Bouzamour onderzoeken het imagoprobleem van de politie in Gouda en Ede. Ned.2, 22.50-23.20u.

amusement

Andermans veren. Fragmenten uit de wereld van het cabaret, theater en televisie. Aflevering: Seks. Sara Kroos, Wim Helsen, Jiskefet, Toon Hermans en anderen maken zich vrolijk over dit onderwerp. Presentatie: Kick van der Veer. Ned.2, 21,30-22.00u.

cultuur

Cinema.nl. In Sean Penn’s drama Into the Wild laat een succesvolle student alles achter en gaat liftend naar Alaska, op zoek naar avontuur. Een portret van regisseur Sean Penn door Volkskrantcriticus Bor Beekman. Verder een gesprek met Barbara Bredero, regisseur van de familiefilm Morrison krijgt een zusje, over de jaloezie van een vijfjarig jochie op zijn pasgeboren zusje. Ook aandacht voor Tricks, een magisch-realistisch drama van Andrzej Jakimowski over een jongetje van wie de vader is weggelopen. Ned.3, 23.25-0.25u.

Made in England. Jazzmuzikant Courtney Pine laat de drukte van Londen achter zich voor een verblijf op een van meest ‘heilige’ plekken van Engeland: Holy Island in Northumberland. Een verslag van deze zoektocht naar nieuwe inspiratie en de muziek die daaruit voortkwam. BBC 1, 23.40-0.10u.

sport

UEFA Champions League: Barcelona-Manchester United. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag, met voorlopige wedstrijdanalyse in de rust en een nabeschouwing van deze heenwedstrijd in de halve finale van de Champions League tussen Barcelona en Manchester United. Ned.3, 21.15-23.00u.

Snooker. Rechtstreeks verslag van het WK in Sheffield, tweede ronde. Met commentaar van oud-kampioenen als Dennis Taylor en John Virgo. BBC 2, 20.00-21.00u., samenvatting later op de avond, BBC 2, 0.50-3.30u.