Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Subsidie zuinige ketel

Consumenten en bedrijven kunnen vanaf deze zomer subsidie aanvragen voor de aanschaf van een nieuw soort energiezuinige verwarmingsketel. Minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) stelt 10 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor deze HRe-ketel, die behalve warm water ook elektriciteit levert. Dat heeft ze vanmiddag bekendgemaakt.

Via de subsidie hoopt Van der Hoeven de verspreiding van de HRe-ketel te versnellen. In Nederland hangen er op dit moment circa 100 van. Over twee jaar moeten dat er 10.000 zijn.

Een HRe-ketel kost op dit moment nog 6.000 euro, drie keer zoveel als een standaard HR-ketel. Volgens SenterNovem, het energie-agentschap van het ministerie van Economische Zaken, is die prijs te hoog om de besparing aan energiekosten eruit te halen. Door de subsidie zakt de prijs met gemiddeld 1.000 euro. De subsidieaanvraag loopt via SenterNovem.

In Nederland voeren Nuon, Essent, Eneco en GasTerra nu een pilot uit met de HRe-ketel.