Scherpere selectie Cannes-competitie

Clint Eastwood, Steven Soderbergh, Wim Wenders en de broers Dardenne behoren tot de filmmakers die geselecteerd zijn voor de competitie om de gouden palm op het filmfestival in Cannes. Het jaarlijkse Franse festival, dat voor de 61 keer wordt gehouden, krijgt dit jaar een soberder en lichter karakter dan voorgaande jaren. Dat zei president Gilles Jacob vanmorgen bij de presentatie van geselecteerde films in Parijs. De steeds grotere vloed aan middelmatige en fantasieloze formulefilms dwingen volgens hem tot een scherpere selectie.

Dit jaar werd wederom een recordaantal films voor selectie ingezonden: 1792 speelfilms uit 96 landen, elf procent meer dan vorig jaar. Tot vijf jaar geleden lag het aantal inzendingen onder de duizend. In totaal dingen 20 films mee naar de voornaamste prijs. De jury wordt geleid door Sean Penn.

De selectie is volgens de nieuwe secretaris van het festival, Thièrry Frémaux, diverser dan de meer Amerikaans georiënteerde jubileumeditie van vorig jaar. De in totaal 54 films (waarvan 53 wereldpremières) komen uit 39 landen. Er zijn twee Franse deelnemers: Arnaud Desplechin, met Un conte de Noël et Philippe Garrel, met La frontière de l’aube. Twee Italiaanse films, van Matteo Garrone (Gomorra) en Paolo Sorrentino (Il Divo) werden door Frémaux aangekondigd als polemisch, „vanwege de blik die de cineasten werpen op de politici in hun land.”

Sommige filmmakers waren op het nippertje, zoals Eastwood. Zijn Changeling werd pas gisteren bevestigd. Soderbergh presenteert in Cannes een vier uur durend epos (in twee delen) over Che (Guevarra). De openingsfilm en de slotfilm worden later nog aangekondigd. Het festival in Cannes heeft dit jaar plaats van 14 tot 25 mei.