Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Pensioenkeurmerk

Met de `woekerpensioenen` ontplofte de nieuwste bom in pensioenland. Werknemers zien een deel van de pensioenpremie `verdampen` voordat de premie wordt belegd. Hoe terecht deze discussie ook is, het negeert volledig de kwaliteit van het pensioenproduct. Men zou zich drukker moeten maken om de prijs-kwaliteitverhouding van pensioen: hoeveel pensioen krijg ik terug voor 1 euro premie?

Het wordt daarom tijd voor een keurmerk. In de ijver van de overheid om alles te labelen, komt er wel een indexatielabel die duidelijk moet maken hoe waardevast het pensioen is. Een goede score op het indexatielabel zegt echter niets over de hoogte van het pensioen. Het gevolg van deze kostenfocus is een mogelijke verslechtering van pensioenregelingen. Om een goede score op het indexatielabel van zijn pensioenregeling te krijgen, zal een werkgever vaak kiezen voor een versoberde regeling. En juist daar zijn werknemers niet bij gebaat.