Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

ICI levert Akzo meer op dan gedacht

De overname van ICI gaat Akzo Nobel veel meer besparingen opleveren dan het verf- en chemieconcern eerder voorspelde. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van gisteren sprak Akzo de verwachting uit dat de samenvoeging van beide verfbedrijven een kostenvoordeel van 340 miljoen euro per jaar zal opleveren, 20 procent meer dan in een eerdere schatting. Vooral de divisie decoratieve verf zal aan de verwachte besparingen bijdragen. Die tak zal naar schatting bijna 290 miljoen euro in de eerste drie jaar opleveren.

Daarentegen zullen de reorganisatiekosten van ICI niet hoger zijn dan 300 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Hans Wijers van Akzo Nobel toonde zich tevreden: „Het integratieproces van ICI ligt goed op schema.”

Akzo Nobel heeft vorig jaar zijn bedrijfsactiviteiten volledig gericht op verf en chemie. Begin dit jaar nam Akzo Nobel de branchegenoot ICI over voor een bedrag van 11 miljard euro om haar positie op de verfmarkt te versterken. Kort daarop verkocht het twee divisies aan de Duitse lijmfabrikant Henkel voor 4 miljard euro.

Vorig jaar had Akzo Nobel zijn geneesmiddelendivisie Organon BioSciences afgestoten aan het Amerikaanse farmaceutische concern Schering-Plough. Dat leverde een overnamekas op van 11 miljard euro, veel meer nog dan een eerder voorgenomen beursgang van Organon zou hebben opgeleverd.

Topman Wijers is optimistisch over de algehele ontwikkelingen van zijn concern. Hij verwacht vooral een groei in de opkomende markten van onder andere Azië en Oost- en Midden-Europa. In Europa en de Verenigde Staten ligt de groeipotentie een stuk lager, omdat „het economische klimaat op dit moment moeilijk is”. Dat heeft volgens Wijers merkbare gevolgen voor de detailhandelactiviteiten in het Westen.

De aandeelhouders keurden het voornemen van Akzo goed dat het bedrijf maximaal 3 miljard euro aan eigen aandelen wil gaan inkopen.