Explosiegevaar in haven R’dam

In de Derde Petroleumhaven in Rotterdam is vanmorgen groot alarm geslagen wegens explosiegevaar. Op een afgemeerd schip ontstond een chemische reactie in de laadruimte, nadat een koolwaterstofproduct in contact was gekomen met water. Daardoor zijn de temperatuur en de druk op het schip gestegen.

De brandweer probeert met een neutraliserende stof voor afkoeling te zorgen. Het ontploffingsgevaar is voorlopig niet geweken. „Het kan nog wel enkele dagen duren voordat de reactie is uitgewerkt”, aldus een woordvoerder. Uit voorzorg is het schip naar het Calandkanaal versleept.

Gistermiddag ontstond paniek in het centrum van Rotterdam na lekkage van 150 liter ammoniak vanuit een container op het Stationsplein. Vijf mensen kregen last van prikkende ogen. NS ontruimde korte tijd het stationsgebouw en legde het treinverkeer stil. De tijdelijke installatie staat niet vermeld op de zogeheten risicokaart van de provincie. GroenLinks dringt aan op een vaste milieu-inspecteur, die toeziet op de bouwwerkzaamheden bij het Centraal Station in Rotterdam.