De consultant

Foto’s Joyce van Belkom Nederland, Bergen op Zoom, 21-04-2008 Hans de Graaf Foto: Joyce van Belkom
Foto’s Joyce van Belkom Nederland, Bergen op Zoom, 21-04-2008 Hans de Graaf Foto: Joyce van Belkom Belkom, Joyce van

Wat doet u precies?

„Ik houd me vooral bezig met detachering. Dat wil zeggen dat ik relaties met klanten onderhoud, financiële professionals werf die vraagstukken bij bedrijven kunnen oplossen. Dat kan gaan om administratieve opdrachten, maar ook grotere projecten en tijdelijke vacatures. Ik coach ook de professionals op uiteenlopende vlakken. Hoe ze een goed projectplan schrijven, tot hoe ze zichzelf beter kunnen ontwikkelen.”

U heeft de KMA gedaan. Waarom werkt u niet meer bij defensie?

„Ik werk graag resultaatgericht. Als ondernemer gaat dat beter dan bij defensie. Ik heb nu ook meer bevoegdheid. Bij defensie is het bureaucratischer en politieker. Ik heb meer vrijheid nodig.”

Waarom koos u voor de KMA?

„Het was de tijd van de Koude Oorlog. Ik wilde een bijdrage leveren aan de veiligheid van het land. Ik wilde vroeger altijd graag piloot worden. Bij de KMA word je allereerst als militair opgeleid. Ik ben erg sportief aangelegd: de combinatie van theoretisch en fysiek ligt me wel. Ik ben uitgezonden geweest naar Sarajevo, als militair. Dat was natuurlijk niet leuk, soms eenzaam en angstig. Maar achteraf vind ik het heel waardevol. Het heeft me veel levenservaring gebracht. De missies zijn zeker niet de reden dat ik ben weggegaan bij defensie. Ik heb gemerkt dat ik daar door mijn persoonlijkheid mensen in rotsituaties iets kan bieden. Ik sta positief en stevig in het leven. Dat heb je nodig als leidinggevende.”

Leendert van der Valk