Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Ad-hoc-post-borrel-eten

Als ik veel monden te voeden heb, maak ik vaak soep. Je kunt er van alles en nog wat ingooien, het zo voedzaam maken als je zelf wilt en vervolgens eindeloos uitdelen. Iedereen een kom op schoot, stuk brood erbij en lepelen maar.

Laatst had ik tegen het einde van een iets te gezellige borrel weer iets te spontaan geroepen dat iedereen bij mij kon eten. Iets te laat realiseerde ik me dat ik niks in huis had. Althans niks vers. De Hongerige Man, die de bob was en al lang geleden aan mijn ad-hoc-post-borrel-etentjes gewend is geraakt, chauffeerde op weg naar huis langs onze Turkse buurtsuper en waar ik niet al te coherent langs de schappen rende en op goed geluk wat in een karretje mikte. Dat werd per ongeluk een verdraaid lekker soepje.

Zet behalve de soep olijven op tafel, biber tursusu (gepekelde groene pepers) en een stuk schapenfeta. En brood natuurlijk. Het lekkerste Turkse brood vind ik lavash, een plat brood bestrooid met sesamzaadjes. Schaaltje olijfolie erbij om in te dopen, en klaar.

Kikkererwtensoep met merguez en bloemkool, voor 10 personen:

een flinke scheut olijfolie

2 uien, gesnipperd

een kilo merguez (pittige lamsworstjes)

5 tenen knoflook, fijngehakt

2 theelepels gemalen koriander

1 eetlepel gemalen komijn

1 theelepel pul biber (milde Turkse chilivlokken) of cayennepeper

een flinke mespunt gemalen kaneel

1 liter gezeefde tomaten

5 groentebouillontabletten

2 grote blikken (à 850 g) kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt

1 bloemkool, in roosjes verdeeld

een bos koriander, de blaadjes grof gehakt

Verhit de olie in een soeppan of een andere grote pan met dikke bodem. Voeg de ui en een snuf zout toe, draai het vuur laag en laat een minuut of tien zachtjes fruiten. Snijd de merguez in stukjes van een paar centimeter. Voeg de knoflook toe aan de gefruite ui, samen met de gemalen koriander, komijn, chili- of cayennepeper en kaneel. Laat dit alles nog een minuutje fruiten en draai dan het vuur iets hoger. Doe de stukjes merguez in de pan en bak de worst al omscheppend in een paar minuten bruin. Schenk de gezeefde tomaten en 3 liter water in de pan. Verkruimel er de bouillontabletten boven en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de soep een kwartier zachtjes koken. Voeg de kikkererwten en bloemkoolroosjes toe en breng alles weer aan de kook. Draai opnieuw het vuur laag en laat de soep nog ongeveer 10 minuten koken of tot de bloemkool net gaar is. Proef en maak de soep op smaak met zout en versgemalen peper. Roer er vlak voor het serveren de koriander door.

Wat maak jij wanneer je veel monden te voeden hebt? Deel je recepten op nrcnext.nl/koken