Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

300 Chinese asielzoekers zijn alweer verdwenen

Ongeveer driehonderd Chinese asielzoekers die zich kortgeleden hadden gemeld voor een verblijfsvergunning, zijn weer verdwenen. Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie, PvdA) weet niet waar ze zijn, maar zegt al het mogelijke te hebben gedaan om te voorkomen dat ze opnieuw in de illegaliteit zouden belanden.

De Tweede Kamer houdt vandaag opnieuw een spoeddebat over de kwestie. Onverwachts meldden zich tussen half maart en medio april in totaal 770 Chinezen bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Ze reageerden op een gerucht dat er een generaal pardon zou komen omdat prins Willem-Alexander snel de troon zou bestijgen. Velen van de Chinezen verbleven al illegaal in Nederland en moeten ons land dus eigenlijk verlaten. De Kamer eiste dat Albayrak er alles aan zou doen om ervoor te zorgen dat de Chinezen daadwerkelijk terugkeren naar China. Een meerderheid drong aan op vastzetten van de Chinezen om te voorkomen dat ze weer in de illegaliteit verdwijnen.

De staatssecretaris weigert asielzoekers echter in gevangenissen op te sluiten zolang de procedure nog loopt. Wel heeft ze maatregelen genomen om te beletten dat Chinezen er alsnog vandoor gaan, al valt volgens haar niet te voorkomen dat ze „voorafgaande aan de afhandeling van hun aanvraag ervoor kiezen om de opvang te verlaten”. Van 470 mensen uit de oorspronkelijke groep is bekend waar zij zijn. Vierhonderd zijn ondergebracht in drie opvangcentra, waar ze zich twee keer per dag moeten melden. De gemeente waar ze verblijven, mogen ze niet uit. De vreemdelingenpolitie controleert extra scherp in de buurt van de centra. Van alle Chinezen zijn ook vingerafdrukken gemaakt. Chinezen die weer de illegaliteit ingaan, kunnen zo worden geïdentificeerd als bijvoorbeeld de vreemdelingenpolitie hen aantreft. Ze kunnen dan alsnog in afwachting van hun uitzetting worden vastgezet. (ANP)