Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Viscurry voor 10

Wie voor tien mensen snel iets eetbaars in elkaar moet draaien, mag best een beetje cheaten. Zelf een authentieke Indiase currypasta bij elkaar vijzelen is op zo’n moment gewoon niet handig. En voor af en toe smaakt dat spul uit een potje zo slecht nog niet. Zeker als je er naar eigen inzicht allerlei verse ingrediënten aan toe voegt. In onderstaande viscurry kunnen in plaats van pompoen en tuinerwten ook andere groenten en kip, lamsgehaktballetjes of tofu in plaats van vis. Geef de komkommerraita er apart bij en zet op tafel vers afgebakken naan (Indiaas brood), papadums en (limoen)chutney.

Viscurry met pompoen en tuinerwten, voor 10 personen:

een flinke scheut olijfolie

2 uien, gesnipperd

4 tenen knoflook, fijngehakt

1 pot tandooripasta (Patak’s)

3 blikken tomaatblokjes (à 400 g)

1 kilo pompoen, in dobbelstenen

2 pakken diepvries tuinerwten (à 400 g)

anderhalve kilo witvisfilet, in flinke brokken

2 bossen verse koriander, de blaadjes grof gehakt

Verhit de olie in een royale pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en bestrooi met wat zout. Draai het vuur laag en laat de ui een minuut of tien zachtjes fruiten. Voeg de knoflook toe, samen met de tandooripasta. Draai het vuur iets hoger en laat alles nog een paar minuten fruiten, terwijl je roert met een houten lepel.

Voeg de tomaatblokjes, samen met 600 ml water toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de curry een kwartier zachtjes koken.

Draai het vuur weer iets hoger en voeg de pompoen toe. Laat het geheel koken tot de pompoen bijna gaar is en voeg dan de tuinerwten en brokken vis toe. Schep om, draai het vuur weer laag en laat de vis en erwten in een kleine 10 minuten gaar worden. Proef en maak de curry op smaak met zout en versgemalen peper. Roer er vlak voor het serveren de koriander door.

Komkommerraita, voor 10 personen:

2 komkommers

3 teentjes knoflook, geperst of met wat zout tot een puree gestampt in een vijzel

500 ml dikke Turkse yoghurt

1 theelepel gemalen komijn

een handvol verse muntblaadjes, fijngehakt

verder nodig: een grove rasp

Schil de komkommers, halveer ze in de lengte en schep met een theelepel de zaadlijsten eruit. Rasp de komkommerhelften op een grove rasp. Doe de komkommerrasp in een vergiet en strooi er wat zout over. Laat de komkommer op deze manier een half uurtje uitlekken.

Knijp met een hand zoveel mogelijk vocht uit de komkommer en doe het in een kom. Meng er de andere ingrediënten door. Proef en maak de komkommerraita op smaak met zout.

Wat maak jij wanneer je veel monden te voeden hebt? Deel je recepten op nrcnext.nl/koken