Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Energie

Overheid verdiende fiks met olie en gas

VOORBURG. Nederland heeft in 2006 13 miljard euro verdiend met de olie- en gaswinning in eigen land. Dat is het hoogste bedrag sinds 1990, en is vooral te danken aan de prijsstijgingen van olie en gas. Het merendeel vloeide de schatkist in als aardgasbaten. In totaal ging het hier om 10 miljard euro, 7 procent van de totale inkomsten van de rijksoverheid. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren. De jaarlijkse gewonnen hoeveelheid aardgas en olie in Nederland lag vanaf 2000 gemiddeld iets lager dan in de jaren daarvoor. De staat had dan ook aanzienlijk minder verdiend als de prijzen niet zo hard waren gestegen. Tweederde van de oorspronkelijke aardgasreserves is inmiddels uit de grond gehaald.