Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Olieproductie Shell Nigeria ligt deels stil

Werknemers van Shell in Nigeria ruimen gemorste olie op in Atali, bij Port Harcourt. Foto AFP (FILES) A file phot taken 11 April 2006 shows a team of Shell oil workers standing by an oil spill in Atali, near Port Harcourt. Though Nigeria remains the eighth oil exporting nation in the world and has enormous gas reserves, the next two years may be difficult for the Nigerian oil sector due to insecurity in the country and difficult relations between oil majors and multinational petrol companies. AFP PHOTO / LIONEL HEALING
Werknemers van Shell in Nigeria ruimen gemorste olie op in Atali, bij Port Harcourt. Foto AFP (FILES) A file phot taken 11 April 2006 shows a team of Shell oil workers standing by an oil spill in Atali, near Port Harcourt. Though Nigeria remains the eighth oil exporting nation in the world and has enormous gas reserves, the next two years may be difficult for the Nigerian oil sector due to insecurity in the country and difficult relations between oil majors and multinational petrol companies. AFP PHOTO / LIONEL HEALING AFP

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell is verder in de problemen geraakt in Nigeria. Rebellen hebben in de olierijke Nigerdelta een oliepijpleiding gesaboteerd die mede eigendom is van Shell. Hierdoor loopt de levering van aardolie deze en komende maand waarschijnlijk terug met 169.000 vaten per dag, ongeveer 9 procent van de totale huidige productie van Nigeria.

Shell heeft voor de maanden april en mei force majeure van kracht verklaard, een soort juridische bescherming mocht het bedrijf zijn contracten voor de levering van aardolie niet na kunnen komen. Deze noodtoestand stelt een bedrijf in staat om contracten naar voren te schuiven als het is getroffen door onvoorziene gebeurtenissen, zoals een natuurramp of een oorlog. Eerder had Shell al voor de maanden februari en maart force majeure verklaard voor de levering van olie van het Bonny-olieveld, hetzelfde veld waarom het nu gaat.

Mede door de problemen in Nigeria zijn de olieprijzen gestegen naar een nieuw record van 117 dollar per vat. De stijging werd verder veroorzaakt door een raketaanval op een olietanker voor de kust van Jemen, en het bericht dat de olieproductie van Mexico in het eerste kwartaal is teruggelopen.

Shell is de belangrijkste olieproducent in Nigeria. Het concern is goed voor ongeveer de helft van de 2 miljoen vaten olie die Nigeria op dit moment dagelijks produceert. Door de aanhoudende onlusten van rebellengroepen, die een groter deel van de olie-inkomsten opeisen, is de olieproductie van Nigeria in de afgelopen jaren al met een kwart teruggelopen.

Gisteren werd ook bekend dat China 2,5 miljard dollar aan Nigeria wil lenen voor de bouw van infrastructuur, in ruil voor concessies om in het Afrikaanse land naar olie en gas te boren. Hoewel China al langer probeert om via staatsbedrijven toegang te krijgen tot de omvangrijke Nigeriaanse energiebronnen, is dat tot op heden niet gelukt. China heeft via soortgelijke overeenkomsten al wel toegang gekregen tot de grondstoffen van Angola, Soedan en onlangs ook Congo.

De lening van China kan gebruikt worden voor de aanleg van spoorwegen of een elektriciteitsnetwerk. De vorig jaar aangetreden president Umaru Yar’Adua heeft het herstellen van de verouderde en falende infrastructuur tot een prioriteit gemaakt.

De lening van China zou wel tot problemen kunnen leiden met het Internationaal Monetair Fonds, dat met Nigeria een overeenkomst heeft lopen om 35 miljard dollar aan schulden kwijt te schelden. Volgens de Nigeriaanse energieminister, Odein Ajumogobia, leidt de Chinese lening echter niet tot problemen.