Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Wetenschap

NS wint prijs met software spoorboekje

Rotterdam. De software achter het NS-spoorboekje is bekroond met de jaarlijkse prijs voor gebruik van wiskunde bij het optimaliseren van beslissingen. Het Amerikaanse Institute for Operations Research and Management Sciences reikte de prijs uit. Het percentage treinen dat op tijd arriveert zou dankzij de software zijn toegenomen. ”Tussen droom en daad staat een koe op de rails”, zegt prijswinnaar Lex Schrijver van het Centrum Wiskunde & Informatica. ”Veel vertragingsfactoren heeft de NS niet in de hand, maar een dienstregeling met voldoende ruimte is de basis.”