Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Logica gaat 1.300 banen schrappen

Bij de Brits/Nederlandse automatiseerder Logica verdwijnen 1.300 banen. Dat is ongeveer 3 procent van het totaal. Met deze ‘revitalisering’ wil het bedrijf besparen op overhead, die volgens de nieuwe topman Andy Green te hoog is in vergelijking met concurrenten.

Green kondigde vanmorgen in Londen een reorganisatie aan die met name de Britse divisie raakt: daar verdwijnen 500 banen. Bij de andere Europese vestigingen zal 2 procent van de arbeidsplaatsen geschrapt worden, voornamelijk in de ondersteunde functies. Logica telt in Nederland ongeveer 6.000 werknemers, maar woordvoerders van het bedrijf willen het aantal banen dat in Nederland verdwijnt nog niet noemen.

Green verklaart de tegenvallende prestaties in Groot-Brittannië door beperkte integratie binnen de verschillende bedrijfsonderdelen. Daarnaast viel het aantal opdrachten in de commerciële sector in Groot-Brittannië tegen.

Logica trekt in 2008 en 2009 110 miljoen pond uit voor de herstructurering (135 miljoen euro). Dat moet vanaf 2010 80 miljoen pond (circa 100 miljoen euro) per jaar aan besparingen opleveren.

De omzetgroei in 2008 blijft wel 3 procent, belooft Green.

Volgens de nieuwe bestuursvoorzitter zijn er nog voldoende groeimogelijkheden in Europa, omdat de markt behoorlijk gefragmenteerd is. Marktleider in de IT-dienstverlening is IBM, met ongeveer 8 procent marktaandeel. Logica bevindt zich volgens Green bij groep die 2 tot 4 procent marktaandeel heeft. Ondertussen zijn ook IT-dienstverleners uit India actief geworden op de Europese markt.

Logica verplaatst een deel van de arbeidsplaatsen naar goedkopere gebieden: het aantal offshore banen wordt op korte termijn uitgebreid naar 8.000. Nu zijn dat er nog 3.450, voornamelijk in India, Filippijnen en Maleisië.