Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

‘Het stond netjes in de boekhouding’

Tien jaar geleden was Joep van den Nieuwenhuyzen betrokken bij de levering van overtollige tanks van de landmacht aan Chili. Werd daarbij smeergeld betaald?

Joep van den Nieuwenhuyzen Foto Dijkstra
Joep van den Nieuwenhuyzen Foto Dijkstra Dijkstra bv

Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen is, in opdracht van de Chileense justitie, in Nederland gehoord over het betalen van smeergeld aan de Chileense dictator Pinochet. Het zou om 9 miljoen dollar gaan.

Heeft u de Chileense autoriteiten nog kunnen helpen?

„Ik heb alles verteld wat ik erover weet.”

Waren de Chilenen tevreden?

„Dat weet ik niet. Daar wordt geen tevredenheid over uitgesproken.”

U wordt in deze zaak in Nederland niet vervolgd. Het omkopen van buitenlandse functionarissen is pas sinds 2001 strafbaar. Vreest u nog vervolging in Chili?

„Absoluut niet. Er is namelijk geen sprake van smeergeld. We hebben als RDM Holding 3 procent [1,6 miljoen dollar, red.] betaald aan een advocaat die ons drie jaar lang adviezen gegeven heeft.”

Daarnaast is nog 7,5 miljoen dollar betaald door RDM Technology aan een tussenpersoon.

„Dat was gewoon een vergoeding voor een agent in Chili. Ik zie daar helemaal geen omkoping in. Het is gewoon een lachwekkende beschuldiging. Het stond netjes in boekhouding.”

Wat heeft de Chileense advocaat voor u gedaan?

„Hij heeft mij geholpen om politieke voetangels en klemmen weg te halen. Ik heb er toen namelijk voor gezorgd dat de diplomatieke relaties tussen Chili en Nederland hersteld werden. Er was geen enkel contact tussen politici van beide landen. Ik heb toen de minister van Defensie van Chili in contact gebracht met de staatssecretaris van Defensie in Nederland, om de levering tot stand te brengen. Toen is geregeld dat wij die tanks [van de landmacht, red.] zouden afleveren nádat Pinochet zou zijn vertrokken als legerleider. Dat was tamelijk complex, kan ik u vertellen, en dat is mede door de advocaat keurig geregeld. Op een heel nette wijze!”

Maar de advocaat was toch de adviseur van Pinochet? Hij sluisde vaker smeergeld door, bleek uit justitieonderzoek in Chili.

„Ik weet niet of hij de adviseur was van Pinochet. Hij was in elk geval zeer goed bekend in het netwerk. De man heeft voor mij uitstekend werk verricht.”

Dat de advocaat het geld doorsluisde naar de secretaris van Pinochet en een generaal, dat wist u niet?

„Absoluut niet. Ik vind de uitdrukking ‘doorsluizen’ trouwens wat zwaar. Het gaat om 1,6 miljoen dollar! Ik vond het het geld meer dan waard, en ik heb het netjes in de boekhouding opgenomen.”

Nooit het idee gehad dat het smeergeld was?

„Geen sprake van. En ach, 1,6 miljoen. Kijk eens naar het Midden-Oosten en Azië. Dan praten we over heel andere bedragen.”