Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Hamer leidt PvdA in Kamer

Mariëtte Hamer is vanmorgen gekozen tot nieuwe fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. In een besloten vergadering gaf de PvdA-fractie de voorkeur aan Hamer boven Diederik Samsom, de enige tegenkandidaat.

De uitslag van de stemming onder de 33 fractieleden is niet bekendgemaakt. Hamer zei zelf na de fractievergadering „een groot draagvlak” te hebben. Volgens bronnen bij de PvdA-fractie heeft Hamer de verkiezing evenwel met een kleine meerderheid gewonnen. Hamer zei de PvdA „het sociale gezicht” te willen teruggeven. „Ik ga voor die partij, altijd, overal en onder alle omstandigheden.” Ze wil een permanente campagne voor de PvdA voeren.

De post van fractievoorzitter was sinds vorige week vacant toen bekend werd dat Jacques Tichelaar niet in deze functie terugkeert. Tichelaar heeft onlangs een zware hartoperatie ondergaan. Hij keert wel terug als Tweede Kamerlid.

Diederik Samsom maakte zondag zijn kandidatuur bekend, tot verrassing van een deel van de fractie. Hij zei na afloop: „Ik kan in al mijn teleurstelling oprecht zeggen dat dit een goede keuze is.”

Het fractieleiderschap geldt als een belangrijke functie. Deze persoon moet de PvdA gezicht geven, omdat partijleider Wouter Bos als vice-premier in de eerste plaats het kabinetsbeleid moet verdedigen. Bos liet in een reactie weten blij te zijn met de verkiezing van Hamer. „Ik zie uit naar de samenweking.” Onlangs zei Bos: „De politiek leider in het kabinet en de fractievoorzitter moeten elkaar wel dubbel en dwars kunnen vertrouwen. En dat is bij Mariëtte het geval”.

Interview & portret: pagina 3