Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Duizend banen weg bij zorgverzekeraars

Door het samengaan van verzekeraars VGZ, Univé, IZA en Trias verdwijnen ongeveer duizend banen. Van de zeventien kantoren die de bedrijven nu hebben, blijven er vijf over. Hoeveel gedwongen ontslagen er vallen, is nog niet duidelijk.

De sanering moet in drie jaar tijd plaatsvinden, maakte de organisatie gisteren bekend. UVIT, zoals de combinatie van zorgverzekeraars tijdelijk heet, schat hierdoor jaarlijks 75 miljoen euro aan kosten te besparen. Een woordvoerder benadrukt dat niet alle banen door gedwongen ontslag zullen verdwijnen, „omdat het verloop in deze tijden van onzekerheid groter is dan normaal”. Vakbond CNV Dienstenbond noemt die verwachting een illusie en denkt dat enkele honderden medewerkers gedwongen zullen moeten vertrekken. Momenteel zijn bijna 4.500 mensen in dienst bij de vier verzekeraars.

CNV Dienstenbond roept UVIT, dat uiteindelijk Univé gaat heten, op om snel met duidelijkheid te komen, omdat het personeel al sinds het bekendmaken van de fusie in 2006 in onzekerheid verkeert. UVIT schat voor de zomer met precieze aantallen over gedwongen ontslagen te komen.

De grootste klappen vallen volgens de woordvoerder waarschijnlijk bij de ledenadministratie en de verwerking van declaraties, omdat die afdelingen gebundeld worden in één kantoor in Eindhoven. Vestigingen in onder andere Nijmegen, Delft, Nieuwegein en Zwolle worden gesloten. Het hoofdkantoor komt in Arnhem.

Voor de mensen die zelf willen vertrekken heeft UVIT een loopbaancentrum ingericht. Voor werknemers die te maken krijgen met gedwongen ontslag is in samenwerking met de vakbonden een sociaal plan opgesteld om hen aan een nieuwe baan te helpen.

De nieuwe combinatie van verzekeraars vormt met 5 miljoen verzekerden de tweede zorgverzekeraar van Nederland, na Achmea.