Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Terrorisme

Celstraf voor leiders terreurgroep Indonesië

Een Indonesische rechtbank heeft gisteren officieel verklaard dat de islamitische organisatie Jema’ah Islamiyah, die verantwoordelijk wordt gehouden voor onder meer de bomaanslag op Bali in 2002, een terroristische organisatie is. Ook kregen militair leider Abu Dujana en zijn plaatsvervanger Zarkasih, celstraffen van 15 jaar voor betrokkenheid bij terroristische aanslagen.

Het vonnis was volgens analisten een grote klap voor de vermeende terreurorganisatie. Het kan de weg vrijmaken voor het verbieden van Jema’ah Islamiyah. Tot nu toe hield de Indonesische overheid vol dat dit moeilijk zou worden, aangezien het geen ‘formele organisatie’ is. Jema’ah Islamiyah wordt verdacht van het plegen van de bomaanslagen op Bali in 2002 en 2005, de aanslag op het Marriot Hotel in Jakarta in 2003 en de aanslag op de Australische ambassade in 2004. In totaal kwamen daarbij meer dan 240 mensen om.

Abu Dujana werd door de rechtbank in Zuid-Jakarta schuldig bevonden aan het beramen van terroristische aanvallen, het onderdak verschaffen aan voortvluchtigen en het op voorraad houden van illegale wapens. Hij ontkent zelf een directe rol te hebben gespeeld bij de bomaanslagen die worden toegeschreven aan Jema’ah Islamiyah.

Zarkasih werd door kolonel Petrus Golose van de nationale politie omschreven als „de emir van Jema’ah Islamiyah”. In een klaarblijkelijke videobekentenis die kort na zijn arrestatie werd vertoond, zei Zarkasih dat hij was aangesteld als de waarnemend leider van Jema’ah Islamiyah nadat er een „vacuüm in het leiderschap” was ontstaan in 2004.

Beide mannen hadden de doodstraf kunnen krijgen, maar de rechter gaf hun vijftien jaar, in aanmerking nemend dat ze hadden meegewerkt met de opsporingsambtenaren en dat Dujana de bomaanslagen afgelopen weken publiekelijk heeft veroordeeld. Indonesië voert een beleid waarbij voormalige militanten worden gebruikt om andere terroristen over te halen uit terroristische organisaties te stappen. (AP)