Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Bank of England springt met hulpplan bij in crisis

De Bank of England, de Britse centrale bank, heeft gisteren een hulpplan gepresenteerd ter waarde van 50 miljard pond (62,5 miljard euro) om de impasse in de financiële sector, veroorzaakt door de kredietcrisis, te doorbreken.

De omvangrijke hulpactie, de grootste uit de geschiedenis van de Bank of England, stelt banken in staat een deel van hun hypotheektegoeden, waarvan de waarde door de kredietcrisis onduidelijk is, in te wisselen tegen staatsobligaties. De hoop is dat banken daardoor meer vertrouwen krijgen en bereid zijn nieuwe kredieten te verstrekken, zowel aan elkaar als aan cliënten.

Veel Britse banken zijn in moeilijkheden geraakt door de kredietcrisis. Het sterkst geldt dit voor de Royal Bank of Scotland (RBS), die vorig jaar bovendien een grote last op zich nam door ABN Amro over te nemen. Eind vorige week bleek dat RBS 4 miljard pond moet afschrijven als gevolg van de kredietcrisis.

RBS ziet zich bovendien genoodzaakt om voor 10 miljard pond nieuwe aandelen uit te geven. De bank heeft het geld onder meer nodig om zijn reserves op peil te houden. Juist door de overname van ABN Amro zijn die onder druk gekomen. Ook is er sprake van de verkoop van delen van het concern. De ontwikkeling is pijnlijk voor RBS-topman Sir Fred Goodwin, die aandeelhouders herhaaldelijk had bezworen dat het niet nodig zou zijn om de hand op te houden voor meer kapitaal.

Vertegenwoordigers van de banken verwelkomden gisteren de hulpactie van de Bank of England. De regering heeft wel een aantal voorwaarden verbonden aan de maatregel, die op Amerikaanse leest is geschoeid. Alleen hypotheekleningen die voor eind 2007 zijn verstrekt komen in aanmerking. De overheid verlangt bovendien een korting bij de overname. De maatregel geldt in principe voor een jaar. Daarna moeten de banken hun hypotheekleningen zelf weer overnemen.