Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Rusland sluit plutoniumreactor

Moskou, 21 april. Rusland heeft gisteren een kernreactor gesloten in het Siberische Seversk waar plutonium werd geproduceerd voor kernwapens. Dat meldt het Russische persbureau ITAR-TASS. De sluiting wordt gezien als belangrijke stap in de nucleaire non-proliferatie. De VS en Rusland praten al jaren over het sluiten van Ruslands laatste drie reactoren waar militair plutonium wordt verwerkt. Rusland is terughoudend omdat in de centrales ook elektriciteit wordt opgewekt.