Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Voetbal

PSV is kampioen in crisismanagen

PSV behaalt op de slotdag van de competitie voor de 21ste keer de landstitel.

De ploeg van Sef Vergoossen maakte minder misstappen dan de concurrentie.

PSV-doelman Heurelho Gomes houdt de kampioensschaal omhoog. Foto Michael Kooren 20-04-2008, arnhem , VITESE PSV 0-1. foto Michael Kooren.Gomes krijgt een champagne douche
PSV-doelman Heurelho Gomes houdt de kampioensschaal omhoog. Foto Michael Kooren 20-04-2008, arnhem , VITESE PSV 0-1. foto Michael Kooren.Gomes krijgt een champagne douche Kooren, Michael

De wijze waarop PSV gisteren de titel veroverde, is tekenend voor het voorbije seizoen in de eredivisie. De Eindhovense club werd op de slotdag met een minimale 1-0 overwinning tegen Vitesse voor de 21ste keer kampioen van Nederland. Dat de aanhang van Vitesse de nummer één van de eredivisie betichtte van „anti-voetbal” kon de selectie van Sef Vergoossen niet deren. PSV maakte de minste misstappen en mocht zich op basis daarvan na 34 wedstrijden de terechte kampioen noemen.

Het seizoen 2007-2008 werd gekenmerkt door topploegen die nationaal noch internationaal aan de hooggespannen verwachtingen konden voldoen. Ajax kon het vertrek van Wesley Sneijder en Ryan Babel sportief niet opvangen. De Amsterdamse club werd in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld, verspeelde de kans op de nationale beker tegen NAC en bleek in de competitie niet stabiel genoeg. Directeur Maarten Fontein werd het slachtoffer van de sportieve crisis.

Het vernieuwde Feyenoord zakte na een hoopvol begin zover weg dat de club zelfs de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League misloopt. Het winnen van de nationale beker moet het seizoen van de Rotterdammers nog enige glans geven.

AZ deed miljoeneninvesteringen, maar kende een volkomen kleurloos jaar. De formatie van Louis van Gaal verdween vroegtijdig uit het nationale bekertoernooi, werd uitgeschakeld in de groepsfase van het UEFA-Cuptoernooi en werd met een elfde plaats het lachertje van de eredivisie.

En dan het seizoen van landskampioen PSV. Vooraf sprak de club via hoofdtrainer Ronald Koeman de wens uit aantrekkelijker te willen gaan voetballen. Na twee maanden vertrok Koeman echter naar Valencia en moest de nieuwe algemeen directeur Jan Reker handelend optreden. Een rol die de oud-trainer met wisselend succes vervulde. PSV werd door een administratieve blunder uitgesloten van het bekertoernooi. Met het kampioenschap als eindresultaat mag Reker zich nu toch crisismanager van het jaar noemen.

Van een groots seizoen was in Eindhoven allerminst sprake. PSV wordt niet voor niks de kampioen met het minste aantal punten sinds een overwinning niet twee, maar drie punten oplevert. PSV borduurde vooral voort op het succes waarvoor trainer Guus Hiddink en de oud-bestuurders Harry van Raaij en Rob Westerhof in Eindhoven de fundamenten legden. Met het vertrek van dit drietal verloor PSV bijna alle know how die nodig is om een club te leiden die bij de Europese subtop wil horen.

Hiddink moest onlangs als analyticus voor de NOS wel concluderen dat het huidige PSV kwalitatief veel minder is dan drie jaar geleden toen de halve finale van de Champions League werd bereikt. Bepalende spelers als Phillip Cocu, Alex en Arouna Koné verdwenen. PSV haalde voor maar liefst 20 miljoen euro aan spelers binnen, maar eigenlijk voldeed alleen de Hongaar Balasz Dzsudzsak aan de verwachtingen. De spitsen Danny Koevermans en Danko Lazovic maakten hun gezamenlijke transferbedrag van bijna 13 miljoen euro nauwelijks waar. De aangetrokken Mike Zonneveld, Tommie van der Leegte, Jonathan Reis en Fagner bleken geen versterkingen. Kenneth Perez mocht halverwege het seizoen weer terugkeren naar Ajax.

Binnen de huidige selectie van PSV zijn Heurelho Gomes, Timmy Simons, Ibrahim Afellay en Jefferson Farfán de bepalende voetballers. Stuk voor stuk spelers die onder het regime van Guus Hiddink hun plek in het eerste elftal verdienden. Doelman Gomes was dit seizoen zowel nationaal als internationaal van zo’n groot belang, dat zonder zijn inbreng PSV hoogstwaarschijnlijk niet eens kampioen zou zijn geworden.

PSV maakte in de voorbije seizoenen naam als een gedegen elftal dat met name door een sterke defensie moeilijk te verslaan was. De verdediging bleek dit jaar vooral in internationale wedstrijden kwetsbaar. En de spitsen Koevermans en Lazovic kwamen tekort voor de Champions League. PSV was de zwakste ploeg in een groep met Inter Milaan, Fenerbahçe en CSKA Moskou. De Nederlandse kampioen werd uiteindelijk derde met dank aan de Brazilianen Wagner Love, Jo en Carvalho die met CSKA weigerden mee te doen aan de cruciale ontmoeting met PSV.

In het UEFA-Cuptoernooi haalde PSV – opnieuw met dank aan Gomes – ten koste van Helsingborgs en Tottenham Hotspur de laatste acht. In de kwartfinales legde Fiorentina op pijnlijke wijze de zwaktes van PSV bloot. De Nederlandse kampioen werd in eigen huis te kijk gezet door de nummer vier van Italië.

Nationaal gezien was PSV dit seizoen een kleurloze, maar wel terechte kampioen. De ploeg veroverde de vierde titel op rij bij gebrek aan concurrentie. PSV, Ajax, Feyenoord en AZ kwamen dit seizoen allemaal in een sportieve crisis terecht. PSV raakte nooit in paniek en werd op de laatste speeldag na een doelpunt van Danko Lazovic kampioen crisismanagen.