`Oppositiekandidaat wint de verkiezingen in Paraguay`

ASUNCION. Volgens drie peilingen die gisteravond na het sluiten van de stembussen in Paraguay werden gehouden, zijn de presidentsverkiezingen met ruim veertig procent van de stemmen gewonnen door de linkse oppositiekandidaat en oud-bisschop Fernando Lugo. Hiermee zou een einde komen aan de machtspositie van de Coloradopartij, met 61 jaar de langst regerende partij in een land ooit. De vrouwelijke kandidaat Blanca Ovelar van de Coloradopartij zou als tweede zijn geëindigd, generaal buiten dienst Lino Ovideo als derde. Lugo bracht de linkse vakbonden, de indianenbevolking en de arme boeren van Paraguay bijeen in zijn Patriottische Alliantie voor Verandering. Hij ontkende de beschuldigingen van vertrekkend president Nicanor Duarte dat hij bij winst de leiderschapsstijl van linkse presidenten als Chávez (Venezuela) of Morales (Bolivia) zou overnemen. De verkiezingen verliepen rustig.