Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

Internet Weblog van de dag

Hoe klinkt voetbal op je mobiel? Photo and Copyright Roger Cremers 11.11.2002 Oefenterrein van Ajax 'de Toekomst' in Amsterdam Zuid-Oost. Het met een FIFA-certificaat voor het kunstgras van Ajax.
Hoe klinkt voetbal op je mobiel? Photo and Copyright Roger Cremers 11.11.2002 Oefenterrein van Ajax 'de Toekomst' in Amsterdam Zuid-Oost. Het met een FIFA-certificaat voor het kunstgras van Ajax.

Radio op je mobiel. Marc Hijink test op zijn weblog Hebben een nieuwe vorm van radio luisteren: ‘Radio luisteren op je telefoon is populair, omdat veel gsm’s wel een fm-ontvanger hebben. Maar je kunt telefoons ook gebruiken om naar streaming radio te luisteren, via mobiel internet. Tunein.fm zendt nu de publieke zenders op die manier uit. Wat is er een betere dag om deze dienst te testen dan zondag 20 april, de laatste spannende dag van de Eredivisie? Het is prachtig lenteweer, op Radio 1 zijn alle wedstrijden live te volgen, en we hebben een flatfee internetabonnement (niet onbelangrijk, want anders ben je zo failliet na een middagje webradio luisteren op je mobiel).

Tune in FM werkt op een groot aantal telefoons. Er is een aparte softwareplayer beschikbaar voor Symbian en Windows Mobile, maar die is niet per se nodig. Zelfs een ouder toestel als de K800i van Sony Ericsson kan de streams via een link op de Tune in-wappagina openen. De standaard mediaspeler van de telefoon speelt de stream dan af. Als het goed is.

De techniek wordt verzorgd door Mobilaria, een bedrijf waaraan onder meer Erik de Zwart (bekend van radio & tv) zijn naam heeft verbonden. Op de Mobilariasite staat dat 40 uur luisteren overeen komt met 1 gigabyte aan dataverkeer.’

Bekijk de uitslag van de test en beluister een fragment op nrc.nl/hebben