Beroemdste smeerpoets nu ook op toneel

Familietheater Floddertje van Theater Familie, door Wil van der Meer (3+). Tournee: t/m 8 juni. Inl.: 0900-9203 of www.floddertje.nl

Wanneer Floddertje de mixer in de pan tomatensoep zet, stuiven er rode papiersnippers uit op, als een windvlaag confetti. En na elke wasbeurt: slingers van vuil die giechelend over de rand van het bad kruipen.

De beroemdste smeerpoets uit de Nederlandse kinderliteratuur is nu op het toneel te zien, en weet ook daar van elke kliederpartij een feestje te maken. En dat is natuurlijk meteen het leukste aan Floddertje, een muzikale familievoorstelling van Theater Familie en Wil van der Meer, naar het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp.

Nog voordat je haar ziet, klinkt haar hese schaterlach al door de zaal. En als het licht haar dan eindelijk vangt, provocerend verveeld op de rand van haar bed, voldoet de sprankelende Lara van Grünfeld aan alles wat je van Floddertje mag verwachten. Brutaal, innemend en nooit naar haar moeder luisterend – precies zoals Schmidt haar schiep. Een rode ragebolpruik, streepjeskousen onder een blauw jurkje en onafscheidelijk van haar hondje Smeerkees - precies zoals Fiep Westendorp haar tekende.

Maar ook de andere vijf acteurs weten hun rollen met Annie M. G. Schmidt-zwier te vertolken. Moeder Evi de Jean, voortdurend bezorgd om wat de buren wel niet zullen denken van zo’n vieze dochter, is komisch in haar burgerlijke schoonmaakwoede. Poetsend en boenend beent ze door het huiselijke decor, waarin de badkuip het middelpunt is. Voor de gelegenheid is ze voorzien van een dikke schommelkont, waartegen haar kraakheldere zangstem zich slank afzet.

Door de gezongen en gesproken scènes heen slingeren voortdurend vier groezelige mannetjes. Buitenstaanders zijn het, die alleen door Floddertje kunnen worden waargenomen. Als de wildebras weer eens een pot verf over zich heen krijgt, of in de kikkervijver belandt, hangen de mannetjes haar een grote handdoek voor en goochelen ze, hop, haar vieze jurkje weer proper. Ze doen ook de washandjesdans, en gaan ze zich te buiten aan allerlei acrobatische stunts. Acteur Karel Simons maakt indruk met zijn ladderact, die het midden houdt tussen ouderwetse slapstick en een knap staaltje turnen.

De vaart van de regie zit de verbeelding ervan voortdurend op de hielen, wat de voorstelling visueel spannend maakt. Toch had Van der Meer wel wat meer rust kunnen inbouwen. Wat meer kunnen vertrouwen op de autonome naklank van de muziek van Peter van Hintum. Niettemin weet Floddertje een vrolijke basistoon vast te houden. En daar gaat het om in deze luchtige, rijk verbeelde meeklapvoorstelling.