81 doden in Mogadishu

In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn dit weekeinde zeker 81 doden gevallen bij gevechten tussen Ethiopische militairen die de regering steunen en moslimextremistische militanten. Dat meldt de Somalische mensenrechtenorganisatie Elman, die via ziekenhuizen en mortuaria de dodentallen van de strijd bijhoudt.

De gevechten waren het hevigst in noordelijke delen van de stad, waar militairen de moslimradicale Unie van Islamitische Rechtbanken probeert te verjagen. Volgens de voorzitter van Elman zijn de slachtoffers het gevolg van het zware artillerievuur dat de Ethiopiërs inzetten in woonwijken. Ook werd er hevig gevochten rond een ziekenhuis. Er zouden 119 gewonden zijn gevallen. De slachtofferaantallen konden niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Premier Nur Hassan Husein zei gisteren dat de regering „tot doel heeft om de orde door verzoening en vreedzame middelen te herstellen, maar dat niet betekent dat onze troepen en onze Ethiopische bondgenoten zich niet zullen verdedigen als zij constant worden aangevallen”. (AP, Reuters)