Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Ruzies over de erfenis

Maartje van Hazendonk Foto Floren van Olden Foto: Floren van Olden April 2008 Maartje van Hazendonk.ondernemer
Maartje van Hazendonk Foto Floren van Olden Foto: Floren van Olden April 2008 Maartje van Hazendonk.ondernemer Olden, Floren van

‘De verdeling van nalatenschappen gaat vaak gepaard met familieruzies. Niet per se over geld, maar over dingen uit het verleden. De ene dochter vindt dat zij in haar jeugd te weinig aandacht heeft gekregen van haar moeder. Als compensatie heeft zij daarom recht op een grotere erfenis dan haar zus, vindt ze.

Maar die zus heeft de laatste jaren de verzorging van moeder op zich genomen. Om die reden vindt zij dat zij juist recht heeft op een groter deel van de erfenis. Allemaal oud zeer. Het lijkt wel of dergelijke ruzies heftiger zijn en langer duren naarmate het om meer geld gaat. Als kandidaat-notaris had ik daarmee te maken. Dat soort situaties is niet alleen pijnlijk, maar het leidt er ook toe dat het soms jaren duurt voordat een erfenis is afgewikkeld.

Als kandidaat-notaris werkte ik eerst bij een notariskantoor en later bij ING private banking. In dat vak moet je eigenlijk meer dan fulltime werken. Dat is niet te combineren met drie kinderen. Om mijn tijd flexibeler te kunnen indelen, ben ik voor mezelf begonnen als nalatenschapscoach. Ik heb opleidingen gevolgd tot coach en tot mediator. Nu combineer ik mijn juridische vakkennis met mijn nieuwe vaardigheden.

Mijn cliënten zijn erfgenamen die ruzie maken. Of ouderen die bang zijn dat hun kinderen straks ruzie krijgen over de erfenis. Dan praat ik met hen over manieren om dat te voorkomen. Het gaat dan niet over hoe hun testament eruitziet en alle fiscale en juridische ins en outs, hoewel ik daar natuurlijk wel verstand van heb. Maar ik zit er dan echt als coach. Wat is er misgegaan in de verhouding met de kinderen, of tussen de kinderen onderling? En hoe kun je dat oplossen, zodat de kinderen na het overlijden van de ouders harmonieus met elkaar omgaan?

Ik ben zo’n 20 uur per week bezig met mijn bedrijf. Het resultaat van de acquisitie valt me tegen. Ik richt me onder meer op notarissen. Door mij in te schakelen kunnen zij voorkomen dat zaken jarenlang op de plank blijven liggen. Ook wil ik me rechtstreeks richten op ouderen en op erfgenamen, maar dat is best lastig. Notariskantoren kun je gemakkelijk benaderen, maar hoe bereik je erfgenamen? Van anderen hoor ik dat het ongeveer drie jaar kost om een goedlopend bedrijf op te zetten. Die termijn geef ik mezelf ook.’

Wilma van Hoeflaken