Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

KNVB: Illegale handel in kaarten hard aanpakken

De drie topclubs PSV, Ajax en Feyenoord gaan in samenwerking met de voetbalbond KNVB de illegale handel in toegangskaarten keihard aanpakken. Daartoe is een plan van aanpak opgesteld, dat komende week naar alle clubs in het betaalde voetbal wordt verzonden. De verwachting is dat de meeste profclubs zich met ingang van het nieuwe seizoen bij het initiatief zullen aansluiten.

De huidige vier partijen hebben afgesproken dat ze de kaartverkoop en de toegang tot de stadions veel strenger gaan controleren. Mensen die tickets doorverkopen zullen worden achterhaald en kunnen op een civielrechtelijke procedure rekenen. Daarnaast kan iemand die een ticket doorverkoopt een stadionverbod krijgen en een boete van 450 euro.

De KNVB en de drie betrokken clubs beginnen op korte termijn met een communicatiecampagne richting het grote publiek. Daarin zal duidelijk worden gemaakt wat wel en niet is toegestaan bij het ‘doorgeven’ van tickets.

„Bij alle clubs waar schaarste heerst op het gebied van de kaartverkoop speelt dit probleem”, zei Wilfred de Rooij, manager Ticketing Services van de KNVB. „Als toegangsbewijzen worden doorverkocht buiten de privé-sfeer, is er sprake van zwarthandel. Vaak gaat het om kaarten die met buitenproportionele toeslagen worden doorverkocht, maar ook kaarten die niet voor woekerprijzen weggaan kunnen ‘illegaal’ zijn. Je mag alleen kaarten doorgeven op individuele basis aan personen in de privé-sfeer.”

De Rooij: „Het is voor de veiligheid belangrijk te weten wie er waar in het stadion zitten. We moeten supportersgroepen van elkaar kunnen scheiden. Deze scheiding loopt door de toename van zwarthandel gevaar en daarmee neemt de veiligheid voor de bezoekers af. Maar we willen de illegale handel ook tegengaan om wedstrijden toegankelijk te houden voor een breed publiek. Mensen die over een klein budget beschikken moeten ook een kaartje kunnen kopen – via de legale weg uiteraard.”

Volgens De Rooij controleert ook de Europese voetbalunie (UEFA) bij het komende Europees kampioenschap in Oostenrijk en Zwitserland strenger dan ooit op een reglementaire kaartverkoop en een juiste toegang tot het stadion. „De UEFA heeft al ruim 20.000 tickets geblokkeerd omdat ze zijn doorverkocht”, aldus de KNVB-medewerker. „Bij het EK mogen geen toegangsbewijzen worden overgedragen. Wie een ticket koopt, moet dat volgens de UEFA zelf gebruiken. Wij kunnen dus alleen maar adviseren om geen doorverkochte EK-tickets aan te schaffen. De koper loopt het risico dat hij een hoop geld kwijt is.” (ANP)