Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Film Voorkeur

Circus World / The Magnificent Showman (Henry Hathaway, 1964, VS). John Wayne is de directeur van noodlijdend circus in conventionele circusfilm. Ook met Rita Hayworth, Claudia Cardinale. BBC 2, 14.35-16.50u.

Freaky Friday (Mark Waters, 2003, VS). Remake van Disney-klassieker uit 1977 is ‘body switch’-komedie waarin Jamie Lee Curtis met zes mobieltjes rondrent. Ze wisselt van lichaam met haar verwende tienerdochter. SBS6, 20.00-22.00u.

Space Cowboys (Clint Eastwood, 2000, VS). Ruimtewestern paart degelijk vakmanschap aan een prettige vorm van ironie. Eastwood zelf, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland en James Garner spelen voormalige, destijds door NASA gepasseerde testastronauten wier expertise nodig is om een op drift geraakte Russische satelliet uit te schakelen. Versmade helden die de wereld van de ondergang kunnen redden. Veronica, 20.00-22.0u.

Der Untergang (Oliver Hirschbiegel, 2004, Duitsland/Italië). Hitler keuvelend. Hitler huilend. De Führer als mens te midden van de monsterlijke puinhopen die hij heeft veroorzaakt. Regisseur Hirschbiegel maakte in essentie twee films in tweeënhalf uur tijd. Een in de bunker, waar Bruno Ganz een oude dictator op sloffen speelt. En een buiten, waar de ondergang van nazi-Duitsland zich aan het voltrekken is. ARD, 20.15-22.40u.

The Thin Red Line (Terrence Malick, 1998, VS/Camada). Regisseur Malick, voormalig filosofiedocent en vertaler van Heidegger, beschouwt bijna drie uur lang de universele, bijna mystieke absurditeit van krijgsheldendom, van Homerus tot Kosovo. In Berlijn met Gouden Beer bekroonde prestigeproductie draait om de slag, anno 1942, om het Melanesische eiland Guadalcanal. Topzwaar, vaak quasi-artistiek geneuzel. Met Sean Penn, Nick Nolte, Woody Harrelson, Ben Chaplin, John Cusack, John Travolta, George Clooney. RTL 7, 22.15-1.25u.

Finding Forrester (Gus Van Sant, 2000, VS). De regisseur van Elephant deed zijn eigen Good Will Hunting dunnetjes over met verhaal over de vriendschap tussen een op J.D. Salinger geïnspireerde schrijver-kluizenaar (Sean Connery) en een zwart 16-jarig schrijftalentje uit The Bronx (Rob Brown). RTL 4, 22.30-1.00u.

All the President’s Men (Alan J. Pakula, 1976, VS). Beroemde, intelligente thriller met excellente rollen van Robert Redford en Dustin Hoffman als Bob Woodward en Carl Bernstein, de verslaggevers van de Washington Post die het Watergateschandaal aan het licht brachten. Oscar voor scenario van William Goldman en bijrol van Jason Robards. Ook met Jack Warden. België 2, 23.15-1.30u.

Y tu mamá también (Alfonso Cuarón, 2001, Mexico). Internationaal kassucces is Mexicaanse ‘road movie’ voor twee pubers en een tien jaar oudere vrouw, op weg naar een paradijselijk strand. Film draait om kortstondig genot dat langdurig lijkt, genot van jong zijn en zonneschijn, van rijk zijn en zwemmen, van orgasmes en van in een auto naar het einde van de wereld rijden. En om de dood. Je zou er melancholiek van worden. Ned.2, 0.25-2.05u.

Welcome to Collinwood (Anthony & Joe Russo, 2002, VS). Kostelijk debuut is een film in een ouderwets genre waarin belhamels een kraak zetten. Geen hele en halve inval werd geschrapt, geen grap blijft ons bespaard. Je zou hun film daarom ook een teleurstelling kunnen noemen. Maar cinefiele aanpak, plezier, passie, een ongebreideld talent en de slappe lach zijn betere ingrediënten voor een eerste grote film dan keurigheid en vlijt. BBC 2, 0.45-2.05u.

Memphis Belle (Michael Caton-Jones, 1990, Engeland). Gelijknamige documentaire van William Wyler uit 1944 stond model voor even ouderwets als clichématig oorlogsdrama over de laatste missie van een Amerikaanse bommenwerper in de Tweede Wereldoorlog. Bemanning bestaat uit tien onschuldige jongens, onder wie Matthew Modine. SBS 6, 0.50-2.50u.