Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Film van de dag

George Clooney als een van de mannen die bezig zijn aan een onduidelijk gevecht om een heuvel op een eiland in The Thin Red Line. scene uit de film The Thin Red Line (1998) FOTO: Twentieth Century Fox George Clooney
George Clooney als een van de mannen die bezig zijn aan een onduidelijk gevecht om een heuvel op een eiland in The Thin Red Line. scene uit de film The Thin Red Line (1998) FOTO: Twentieth Century Fox George Clooney 20th Century Fox

The Thin Red Line. Terrence Malick is net gestart met de opnames van Tree of Life, met Brad Pitt en Sean Penn op zoek naar de eeuwige jeugd. Tien jaar geleden werd verwacht dat Malick na The Thin Red Line Hollywood opnieuw de rug zou toekeren, zoals hij ook had gedaan na zijn fabelachtige films Badlands en Days of Heaven in de jaren zeventig. The Thin Red Line riep vooral vragen op, aangewakkerd door de voice-over die filosofeert over leven en dood, mens en natuur. Oogstrelende beelden van een krokodil, een gewonde vogel en wuivend gras worden afgewisseld met desoriënterende gevechten op de heuvel van een eiland in de Stille Zuidzee, die door Sean Penn, John Cusack, Woody Harrelson en George Clooney veroverd moet worden op anonieme Japanners. Alle scenariowetten worden overtreden (geen hoofdpersoon, geen plot), waarmee Malick en even intrigerend als gemankeerd meesterwerk heeft afgeleverd. (Terrence Malick, 1998, VS), RTL7, 22.15-1.25u.Mariska Graveland