Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Film

Film van de dag

Beeld uit het Afghanistan waaruit de hoofdpersoon in de film In This World vlucht.
Beeld uit het Afghanistan waaruit de hoofdpersoon in de film In This World vlucht.

In This World. Werner Herzog maakte eens een documentaire over een Duitse vrouw die in de jungle neerstortte en jaren later de uitputtende voettocht naar de beschaving opnieuw aflegde,. Michael Winterbottom doet in In This World iets soortgelijks met een 16-jarige Afghaanse jongen die ooit van Pakistan naar Londen vluchtte. Winterbottom reconstrueerde de barre tocht met dezelfde jongen in de hoofdrol, waarmee hij ook vragen ontlokt over wat echt is en wat niet. Geïmproviseerde dialogen en omstanders die niet wisten dat er gefilmd werd, verhogen het documentaire karakter. Hierdoor komen de ijzingwekkende beelden van stikkende mensen in een container nog harder aan. Winterbottom maakte geen politiek statement. Hij wilde vooral van dichtbij laten zien tot welke gevaren wanhopige mensen bereid zijn in hun vlucht naar het Westen. (Michael Winterbottom, 2002, Engeland), Canvas, 22.10-23.40u.Mariska Graveland