Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Aanklacht ex-leerling Glen Mills inrichting na geweld

Een oud-leerling van de Glen Mills school voor jonge delinquenten gaat een aanklacht tegen de school indienen wegens mishandeling en gebrek aan nazorg. Hij zei dit gisteren in het tv-programma Netwerk.

De SP-fractie in de Tweede Kamer werkt aan een zwartboek over de Glen Mills school. De fractie heeft gisteren een digitaal meldpunt geopend voor (oud-)studenten, ouders en medewerkers.

„Ik ben geestelijk naar de kloten”, zei oud-leerling Patrick Wiendels in Netwerk. Hij werd, naar eigen zeggen, meermalen hardhandig tegen een kast aangesmeten en ondervindt van zijn behandeling in de inrichting nog steeds psychische schade. Meerdere oud-leerlingen bevestigen de mishandelingen. Wiendels advocaat Frans de Jong signaleert dat er gehandeld werd conform de regels van een gesloten inrichting, terwijl Glen Mills een open inrichting is.

Op de Glen Mills school zitten ruim honderd criminele jongeren met gedragsproblemen. De aanpak is opgezet naar Amerikaans voorbeeld en is bedoeld voor jongens vanaf veertien jaar die delinquent gedrag vertonen in groepsverband. In de VS zou 70 procent van de jongeren na behandeling op een Glen Mills school op het goede pad terecht zijn gekomen. Uit cijfers van het ministerie van Justitie in Nederland bleek eind januari echter dat de helft van de jonge criminelen na een jaar opnieuw in de fout gaat. Na vier jaar is dat bij 78 procent het geval. Daarmee ligt de recidive hoger dan onder jongeren die uit een justitiële jeugdinrichting komen.

SP-Kamerlid Krista van Velzen reageert met het zwartboek op persoonlijke verhalen die ze heeft gehoord over misstanden op het internaat. „Het beeld dat zij schetsen van de wijze waarop er op deze school met jongeren en personeel wordt omgegaan, is ontluisterend”, aldus Van Velzen.

De Inspectie Jeugdzorg stelde eerder dit jaar vast dat in Glen Mills agressieve jongeren worden vastgepakt en tegen de grond gedrukt, het zogeheten holding, terwijl dit alleen in de gesloten jeugdzorg is toegestaan.

„Studenten en medewerkers vertellen mij dat – in tegenstelling tot wat minister Rouvoet (Jeugd en gezin, CU) zegt – jongens niet alleen tegen de muur gezet en vastgehouden worden als er sprake is van een ‘extreem agressieve situatie’ maar dat dit vrijwel dagelijks zonder ernstige aanleiding gebeurt”, stelt Van Velzen.

Het SP-Kamerlid wil via het meldpunt achterhalen of er sprake is van incidenten of dat er structureel iets mis is. Ze wil het zwartboek aanbieden aan het kabinet.