Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Zoon chef defensie komt om door bom

In Uruzgan zijn vanmorgen twee Nederlandse militairen gedood door een bermbom. Een van de slachtoffers is de zoon van generaal Peter van Uhm, die gisteren werd benoemd tot commandant der strijdkrachten (CDS).

Dat hebben minister Eimert van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) en generaal Freek Meulman, plaatsvervangend CDS, vanmorgen tijdens een persconferentie laten weten. De aanslag vond plaats om half acht lokale tijd, op 12 kilometer ten noordwesten van de Nederlandse basis bij de provinciehoofdstad Tarin Kowt. Bij de explosie verloren de 22-jarige soldaat Schouwink en eerste luitenant Dennis van Uhm (23) het leven. Twee andere militairen, de 20-jarige soldaat Norden en de 25-jarige korporaal Hack, raakten zwaargewond. De toestand van soldaat Norden is „kritiek”, die van korporaal Hack wordt „stabiel” genoemd.

De familie van de slachtoffers is inmiddels geïnformeerd. Minister Van Middelkoop heeft commandant der strijdkrachten Peter van Uhm gevraagd zich voorlopig „te concentreren op zijn persoonlijke situatie”.

Volgens plaatsvervangend CDS Meulman vond de aanslag plaats na afloop van een „grotere, gecoördineerde operatie” van Nederlandse militairen nabij de regio Deh Rafshan. Alle slachtoffers zaten in hetzelfde voertuig. Volgens Meulman is er echter „geen reden om aan te nemen” dat er sprake was van een aanslag „tegen de eerste luitenant Van Uhm”. Hoewel verschillende media op de hoogte waren van de aanwezigheid van de zoon van de CDS in Afghanistan, heeft niemand daar tot nu toe – op verzoek van Defensie – over bericht. Het ministerie zei bang te zijn voor het ‘prins Harry-effect’. De jongste zoon van prins Charles werd eind februari door het Britse ministerie van Defensie teruggehaald uit Afghanistan, nadat was uitgelekt dat hij meevocht.

Gisteren droeg Van Middelkoop tijdens een militaire parade op het Binnenhof het commando van de strijdkrachten van scheidend CDS Dick Berlijn over aan generaal Peter van Uhm. „Het contrast met die feestelijke gebeurtenissen had niet groter kunnen zijn”, aldus de minister.

Uruzgan: pagina 3