Prijsvraag

Nog een paar weken, dan zit de maandagserie Ik krijg altijd gelijk erop. Het boek vordert gestaag – zó gestaag zelfs, dat we ons meer met randzaken kunnen inlaten. Zo heb ik me opgeworpen als bewaker van het opmaakproces, en richten mijn co-auteurs Lars Duursma en Job ten Bosch zich op de promotie en marketing van het boek. De beroepsdeformatie slaat bij ons alle drie stevig toe: zij zijn rasechte ondernemers, ik ben een chronische eindredacteur.

Job is de laatste tijd nogal in de ban geraakt van al die ronkende aanbevelingen van recensenten en collega-auteurs die hij aantreft in de vele boeken die hij leest. Ze staan op de kaft, maar beslaan ook vaak de eerste twee of drie pagina’s van een boek. Dat moeten wij ook hebben, vond Job. Lars en ik waren het daarmee eens. Maar, zo merkte ik op, je kunt toch moeilijk allerlei citaten van recensenten op de kaft van het boek zetten als de eerste druk nog moet verschijnen. Die recensenten moeten toch op z’n minst de kans krijgen het te lezen en te recenseren, nietwaar?

Maar waarom zouden het eigenlijk uitsluitend citaten van recensenten, auteurs en andere intellectuele zwaargewichten moeten zijn die op de kaft van het boek staan? Waarom zouden we dit proces niet kunnen democratiseren, net zoals we de inhoud van het boek tot op zekere hoogte hebben gedemocratiseerd? Waarom maken we er geen ouderwetse prijsvraag van?

Dat gaan we dus ook doen. Op de website www.ikkrijgaltijdgelijk.nl mag jij vertellen waarom je ons boek Ik krijg altijd gelijk wilt lezen, en bij voorkeur ook bij welke gelegenheid je de informatie wilt gaan gebruiken – en wie je hoopt te overtuigen. De beste en meest originele redenen nemen we op in het boek. En als jouw reden geplaatst wordt, ontvang je bovendien gratis een door ons gesigneerd exemplaar. En o ja, de inzendingstermijn voor deelname aan de prijsvraag sluit op 28 april.

Take Ligteringen

Reageren kan op nrcnext.nl/ikkrijgaltijdgelijk

Het boek ‘Ik krijg altijd gelijk’ verschijnt na de serie. Maandag deel 24. Het laatste deel (25) verschijnt op maandag 28 april.