Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Medvedev laat Russen yoga’en

De aanstaande Russische president Dmitri Medvedev krijgt zijn briljantste invallen als hij op zijn hoofd staat. Hij doet aan yoga en heeft na een jaar ijverig oefenen de ‘koning van Asanas’, zoals de hoofdstand wordt genoemd, onder de knie. En aangezien veel Russen de neiging hebben om hun leider te imiteren, staat heel Rusland binnenkort misschien wel op zijn hoofd. Ruslands eerste president Boris Jeltsin ontketende tenslotte een tennisrevolutie en ook zijn opvolger Vladimir Poetin propageerde zijn hobby, judo, met veel succes.

Medvedev zou met yoga zijn begonnen op advies van zijn echtgenote Svetlana. Kort daarna zei hij in een interview dat yoga hem hielp te ontspannen na de stress, die hij opdeed bij het realiseren van de ‘nationale projecten’. Yoga, ten tijde van de Sovjet-Unie verboden vanwege de banden met hindoeïstische religieuze praktijken, is in Rusland razend populair aan het worden. Maandelijks wordt er in Moskou wel een nieuw yogacentrum geopend. Volgens het Russische yogatijdschrift Yoga Journal Russia doen inmiddels 100.000 Russen aan yoga.

Als Medvedev de traditie van zijn voorgangers voortzet in het propageren van zijn hobby, dan zal die populariteit alleen maar toenemen. „Zo gaat het nu eenmaal in dit land”, zei een anonieme zegsman in het Russische Witte Huis. „Als het staatshoofd een hobby heeft, wordt het de hobby van het hele land.” (NRC)