Lcd-televisies naderen kwaliteit van plasmaschermen

Het lcd-scherm lijkt het van het plasmascherm te gaan winnen. Want het is goedkoper en van even goede kwaliteit.

Een van de nieuwste lcd-schermen: de Sony KDL-40W2000
Een van de nieuwste lcd-schermen: de Sony KDL-40W2000

Jarenlang gaf Pioneer hoog op van zijn plasmaschermen. Die waren voorzien van de nieuwste snufjes en waren naar de stellige overtuiging van het Japanse bedrijf stukken beter dan vergelijkbare lcd-schermen. Pioneer werd dan ook overladen met prijzen door vakjury’s.

Maar nu gooit Pioneer de handdoek dan toch in de ring na forse verliezen over het afgelopen fiscale jaar. Het bedrijf stopt volledig met de fabricage van plasmaschermen. Toekomstige generaties worden vanaf 2009 door een extern bedrijf geleverd, vermoedelijk Matsushita.

Nog opmerkelijker is dat Pioneer lcd-schermen van Sharp gaat afnemen. In de herfst worden de eerste schermen onder de huidige KURO-vlag verwacht. Ook Hitachi meldde onlangs slechte verkopen van plasmatelevisies.

Wat ging er mis? De vraag naar televisies met een vlak beeldscherm is niet ingestort. In tegendeel. Platte schermen zijn niet aan te slepen. Maar de consument kijkt tegenwoordig kritisch naar de prijs. Pioneer deed niet graag concessies aan de kwaliteit van de schermen, maar leverde daarmee wel de duurste plasmatelevisies en dat in een tijd dat het lcd-scherm steeds beter presteert en ook nog tegen vriendelijke prijzen.

Nog even het verschil: plasmaschermen bestaan uit honderdduizenden onbeweeglijke gascapsules die bedekt zijn met fosfor en verwerkt zitten in een glasplaat voorzien van elektroden. De lcd-technologie (liquid crystal display) berust op de werking van vloeibare kristallen tussen twee lagen glas.

Lcd’s worden gekenmerkt door een lager energiegebruik, maar hebben een iets minder natuurlijke kleurenweergave. Een plasma gaat langer mee dan een lcd. Connaisseurs vinden plasma beter, maar het verschil met lcd wordt steeds kleiner. Sharp demonstreerde de afgelopen weken bijvoorbeeld twee relatief goedkope AQUOS lcd-televisies met een dynamisch contrastratio van 10.000:1, die doorgaans alleen in het middensegment of hoger wordt aangetroffen.

Panasonic toonde in zijn showroom in Den Bosch lcd-panelen met een kijkhoek van 178 graden met behoud van maximaal contrast en optimale kleur. Ook zijn de schermen in staat om speelfilms met 24 beeldjes per seconde weer te geven, net als in de bioscoop. Reguliere tv-uitzendingen en dvd’s gaan uit van 25 beeldjes per seconden.

Weer andere lcd-schermen hebben lichtsensoren om het scherm ietwat te dimmen bij de juiste lichtomstandigheden. Ook besteden fabrikanten steeds meer aandacht aan het contrast, waardoor de kleuren extra vurig kunnen worden weergegeven.

Overigens stuk voor stuk eigenschappen die snel door alle fabrikanten worden opgepakt. Dat maakt kiezen tussen merken lastig, zeker als ze ook nog elkaars panelen gaan gebruiken. Niet alleen Pioneer, ook Sony heeft aangekondigd dat het schermen van Sharp gaat afnemen.

Volgens Arthur Hemerik van JVC laat de consument zich tegenwoordig vooral leiden door design. Met name pianolakafwerking zie je in veel schermen terugkeren.

Verder neigt de consument naar steeds grotere schermen. Wie toekomstvast wil investeren doet er verstandig aan een spatscherp Full HD 1080p-scherm aan te schaffen, maar wel even goed kijken naar de beeldbron: minimaal digitale televisie via de kabel, maar bij voorkeur via de satelliet.