Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Heineken mag S&N kopen van beleggers

Bierbrouwer Heineken heeft gisteren toestemming gekregen van 100 procent van zijn aandeelhouders om samen met het Deense Carlsberg de Britse brouwer Scottish & Newcastle over te nemen.

Wel maakten beleggers zich gisteren op de aandeelhoudersvergadering in de Beurs van Berlage zorgen over de schuldpositie van Heineken. Die is door „acquisitie na acquisitie” verslechterd, zei Niels Lemmers van de Vereniging van Effectenbezitters.

Ook de strategie van Heineken om nieuwe, buitenlandse markten te veroveren, roept bij de VEB twijfels op. Heineken heeft de afgelopen jaren vooral buitenlandse bierbrouwerijen overgenomen in plaats van zich op het eigen merk te richten.

Volgens president-commissaris Kees van Lede is met de aankopen winstgroei te behalen. „Het klopt dat de acquisities vaak een lagere winstmarge hebben, maar die kunnen we na de uitbreidingen opkrikken.”

Voor de overname van Scottish & Newcastle, onder meer eigenaar van de merken Foster’s en Kronenbourg, zal Heineken 6,1 miljard euro betalen. Heineken wordt daarmee marktleider in het Verenigd Koninkrijk en verstevigt zijn positie in West-Europa. Carlsberg betaalt 4,3 miljard euro en verstevigt daarmee zijn positie op de snelgroeiende Russische biermarkt.

De overname van Scottish & Newcastle wordt volledig gefinancierd met geleend geld. „De kosten van het lenen bleken lager dan verwacht”, verklaarde financieel directeur René Hooft Graafland.

Lemmers van de VEB wees op de risico’s op de „redelijk verzadigde markt” van West-Europa. Heineken breidt niet uit in de groeimarkt Oost-Europa, wel in India, waar het concern het minderheidsbelang van Scottish & Newcastle in Kingfisher overneemt.

De toegang tot de nieuwe markten zal de marktpositie van Heineken verbeteren, zei bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer gisteren. Hij verwacht zo’n 115 miljoen euro aan synergievoordelen te kunnen behalen na het afronden van de overname.

Heineken heeft, net als andere brouwers, op het moment vooral last van de gestegen grondstoffenprijzen. Die brengen volgens Van Boxmeer „onzekerheden” met zich mee, „maar sterke economieën zijn beter bestand tegen prijsverhogingen dan zwakke”.

Lees meer over de overnamestrijd rond Scottish & Newcastle op nrc.nl/scottish