`Hangjongeren te streng behandeld`

DEN HAAG. Bestuurders schieten te ver door in het treffen van maatregelen tegen hangjongeren. Dat concludeert de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in een rapport dat gisteren is gepresenteerd. Volgens de raad zijn de maatregelen veel te repressief, werken ze averechts en zijn ze ook nog eens heel duur. Volgens de RMO heerste er vroeger een klimaat waarin bestuurders overlast van hangjongeren negeerden en tolereerden. Dat werkte ook niet, stelt het adviesorgaan. Jongeren hebben immers grenzen nodig. De raad pleit voor een middenweg: er moet een constructieve aanpak komen waarbij de politie onderscheid maakt tussen jongeren die op straat flaneren en de jeugd die daar overlast veroorzaakt. De eerste groep moet met rust gelaten worden. Jongeren die schofferen en crimineel gedrag vertonen dienen daarentegen krachtig te worden aangepakt, vindt de RMO.