Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

De tekens in de ogen van Vasilica

Vier Roemenen stonden gisteren voor de rechter voor het skimmen van betaalpassen. Justitie kwam hen bij toeval op het spoor. „Dit was voorbarig.”

Snikkend, huilend bijna, zit Toni U. (29) voor de rechter. Zijn vrouw zit in Roemenië en zijn kind ligt in het ziekenhuis. „Ik heb niets gedaan”, zegt hij. Volgens officier van justitie Marina Beun, gebruikt hij de situatie van zijn kind om „sympathie op te wekken”. Samen met de vriendin van zijn broer, Vasilica C. (22), die niet aanwezig was, en nog twee anderen van wie de zaak na die van hem diende, stond Toni U. gisteren in Haarlem terecht voor skimmen.

Skimmen is het kopiëren van bankpassen en creditcards van anderen om er daarna geld mee op te nemen. Volgens officier van justitie Beun was vorig jaar de schade door skimmen in Nederland voor banken ongeveer 15 miljoen euro. Dit jaar bedraagt de schade in het eerste kwartaal al 4 miljoen euro. Het aantal meldingen van skimming verdubbelde in de laatste twee jaar. „En dit gaat dan alleen over nadeel ontstaan in Nederland”, zegt Beun.

Toni U. is Roemeen. Hem wordt verweten deel uit te maken van een criminele organisatie die in Amsterdam skimmingpraktijken voorbereidde. De politie Amsterdam en de politie Kennemerland kwamen Toni via via op het spoor. Naar aanleiding van afgetapte gesprekken en observaties werden hij en twee medeplichtigen op 18 oktober 2007 opgepakt terwijl ze rondhingen bij een pinautomaat op de Ceintuurbaan in Amsterdam.

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie en de politie, genaamd ‘Victor’, richtte zich aanvankelijk op een andere groep Roemenen die een gestolen betaalautomaat in een kluis van een Van der Valk hotel hadden bewaard. Zij bleken echter onvindbaar. Via een contact van de groep, Toni’s broer Lucian, die al in juli 2007 was opgepakt voor skimmen, kwam de politie op de vier verdachten: Toni U., Valisica C., Circota C. en Bodo S. Zij belden regelmatig met elkaar en nog vier andere in maart dit jaar opgepakte Roemenen. Toni U. is de „spil in het web van de criminele organisatie”, aldus de officier van justitie.

In de getapte telefoongesprekken werd door onder andere Toni regelmatig gesproken over een ‘kat’ en ‘platen’. Daarmee worden een apparaatje om passen te kopiëren en zogenoemde ‘white cards’ (beschrijfbare passen) bedoeld, blijkt uit een verklaring van Circota C. Toni was degene die de contacten onderhield en de plannen coördineerde. Medeverdachte Vasilica werkte in de prostitutie om aan geld te komen voor de ‘gereedschappen’ en om overige kosten te dekken. Daarnaast spreekt ze Engels, zo is volgens het OM uit de telefoontaps gebleken, en geeft ze „tekens met haar ogen” tijdens skimacties. „Vasilica vervult dus duidelijk een rol binnen het samenwerkingsverband.”

Toni U.’s advocaat, Pim Scholte, noemt de aantijgingen „ongegrond”. Hij acht het onderzoek van het OM op twee punten onrechtmatig. „Het tappen van de telefoongesprekken van derden, want dat zijn Toni U. en Vasilica C., en het intensief observeren. Dit was voorbarig en een inbreuk op hun privacy. Mijn cliënt werd pas een verdachte na het tappen van zijn telefoon. En niet andersom, zoals het hoort.” Verder meent Scholte dat „er geen sprake kan zijn van een criminele organisatie omdat er geen structurele samenwerking was”. Hij eiste onmiddellijke vrijlating van Toni en vrijspraak.

Maar de rechter acht het onderzoek van het OM legitiem en wees de verzoeken van Scholte van de hand. Officier van justitie Beun eist 12 maanden cel met aftrek voor Toni U. en 6 maanden cel met aftrek, voor Vasilica C. Uitspraak 8 mei.