Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

3 tuinieren

Verzorg je buurt
Verzorg je buurt

Stiekeme groene vingers

www.guerillagardeners.nl

Guerrillagardening is een vrolijke milieutrend uit Engeland. Een YouTubefilmpje toont de ergernis van een Britse floral terrorist. Hij constateert dat daar waar drie bomen zijn gekapt, tussen de grijze flats, de overgebleven lege gaten enkel dienen als afvalbak. Dus hij gaat naar het tuincentrum, koopt voor een godsvermogen plantjes, waar hij nog 78 cent op weet af te dingen en stouwt dat in een kleine middenklasser. („Denk als een drugssmokkelaar: ook onder de motorkap passen nog best wat bloemen.”) ’s Nachts worden de tuinen geplant, ’s morgens zijn de bewoners blij. Zo simpel is het. De Nederlandse site wordt gesteund door GroenLinks. Alvast een handige tip: neem een vrouw mee om eventuele politie in te palmen, hoewel nachtelijk tuinieren op gemeentegrond niet strafbaar is. En vers geplante bloemen van gemeentegrond pikken ook niet, helaas. (VL)