Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Wereldomroep schorst politiek redacteur Van Santen

Rutger van Santen, politiek verslaggever van de Wereldomroep, is door zijn werkgever een maand geschorst. Bovendien mag hij de daarop volgende drie maanden geen verslag doen van de Nederlandse politiek en wordt hij teruggeroepen naar Hilversum.

De directe aanleiding voor de disciplinaire maatregelen is een interview met Groen Links-Kamerlid Tofik Dibi dat Van Santen op 7 april maakte voor de tv-zender Het Gesprek. Hierin noemde hij Geert Wilders „leugenaar” en „racist”.

Daarmee ging hij te ver, vindt Wim Jansen, waarnemend hoofdredacteur van de Wereldomroep. „De journalistieke aanpak van zijn nevenactiviteiten brengt de Wereldomroep schade toe.”

Van Santen zou „te emotioneel betrokken” bij zijn onderwerpen zijn en daardoor niet meer in staat zijn de nodige afstand te nemen, aldus Jansen. Van Santen is het „apert oneens” met de kwalificaties, maar beraadt zich nog over wat hij gaat doen.

Van Santen, die ook voorzitter van de Parlementaire Persvereniging (PPV) is, heeft al eerder kritiek gehad vanwege zijn te geprofileerde publieke opstelling. In juni 2007 schreef hij een column waarin hij betoogde „altijd tegen de boevenbende van Wilders” te zijn. Ook daarvoor werd hij destijds door zijn werkgever op het matje geroepen.

Ook onder parlementair journalisten is Van Santen niet onomstreden. In maart schreef hij als PPV-voorzitter nog een opiniestuk in de Volkskrant waarin hij de Tweede Kamer hekelde omdat er geen debat over de film van Wilders werd gevoerd.

Elsevier-redacteur Syp Wynia bekritiseerde Van Santen onlangs in het blad van de Haagse sociëteit Nieuwspoort. De voorzitter van de PPV „heeft zich in politieke kwesties niet voor te doen als de spreekbuis van de journalisten die rond het Binnenhof werken”, schreef Wynia. Hij laat hiermee „de indruk bestaan dat hij hun woordvoerder is”.

Van Santen weerspreekt dat, maar zegt wel te overwegen zijn taken tijdelijk over te dragen aan de vice-voorzitter van de PPV.